Лукашенко става опасен за Европа

5826
Лукашенко става опасен за Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Самолет на Ryanair бе отклонен от маршрута Атина-Вилнюс към Минск по подозрение за бомба. Издирваният беларуски журналист Роман Протасевич беше свален от полета и арестуван. Отвличането на чуждестранен пътнически самолет е държавен терористичен акт. Действията на беларуските специални служби не трябва да остават безнаказани, анализира Наталия Макушина за „Дойче Веле“.

Планирана инсценировка в небето над Беларус

По лична заповед на Лукашенко на летище Минск-2 кацна чуждестранен самолет с пътници, прелитащи над Беларус. Той беше придружен от специален за случая военен изтребител МиГ-29 с пълни боеприпаси. Официалната причина за принудителното кацане е обявяването на бомба на борда. Близки до президентската пресслужба медии хвалебствено написаха: „Беларус защити Европа“.

Но се оказа, че докладът за бомбата е фалшив. По този факт следственият комитет образува наказателно дело. Краят на шумната акция на беларуските специални служби беше арестът на журналиста Роман Протасевич, който беше на борда на чуждия самолет. Така властите вгорчиха изявлението за „защита на Европа“.

Протасевич е редактор на канала Brain Belarus Telegram, признат за екстремистки. Заедно със Степан Путило той е съосновател на друг популярен канал в Telegram - Нехта, също признат за екстремистки. КГБ включи Путило и Протасевич, които са принудени да живеят в Полша, в списъка на лицата, замесени в терористични дейности. Те са обвинени в организирането на безредици след предизборната кампания през 2020 г. и други „престъпления“. От февруари властите в Беларус изискват екстрадицията на журналисти.

Операция за сплашване на противниците на режима на Лукашенко

Операцията на спецслужбите за прихващане на самолета с Протасевич беше разиграна като по часовник. Журналистът, който почиваше в Гърция, е бил наблюдаван. Точно преди полета той забелязва наблюдение върху себе си и пише на приятели за подозрителен човек, който се е опитал да заснеме документите му, докато е преминавал контрола.

Пътят на полета на Ryanair, записан от Flightradar, показва, че по време на завоя над Беларус той е бил много по-близо до Вилнюс, отколкото до Минск. Но всичко е подготвено предварително - диспечерската служба на Минск изпраща на пилотите фалшиво съобщение за заплаха от бомба и те, в съответствие с международните протоколи за безопасност на полета, са задължени да приземят самолета на най-близкото летище на страната над която прелитат.

Властите в Беларус празнуват победата и не крият радостта си от "координираните действия" на силите за сигурност, а КГБ планира нови действия на държавен терор. Ръководителят на този отдел Иван Тертел наскоро обеща „да преследва предателите и изменниците, където и да се намират“.

Олег Гайдукевич, заместник-председател на комисията по международни отношения на беларуския парламент, подобно на Тертел, вярва, че искането за честни избори и координирането на мирни протести е предателство и екстремизъм.

Реакцията на Европа трябва да бъде твърда

Това, което гарантирано получава Минск в резултат на международния скандал, е суровата оценка на ситуацията от Запад. Литовската прокуратура се зае с изясняването на причините за принудителното кацане на летището в Минск на чуждестранния самолет с предполагаема бомба. Европейските политици призовават за твърд отговор на "държавното прихващане на цивилен самолет" и предлагат обсъждане на ситуацията на извънредна среща на върха на ЕС.

Комисия в Беларус разследва ситуацията със самолета на Ryanair

В Беларус е създадена комисия за разследване на ситуацията с кацането на самолета на Ryanair, обстоятелствата ще бъдат оповестени в бли...

В Европа, като част от специална операция на беларуските специални служби, се извършва наблюдение. Животът на повече от сто чуждестранни пътници беше изложен на реален риск. Това е остро предизвикателство за Европа, защото Беларус под ръководството на Лукашенко се превръща в заплаха не само за своите граждани.

Страната води истинска война срещу инакомислието в отговор на протестите след изборна кампания от миналата година. Образувани са 4 000 наказателни дела, над 400 души са официално признати за политически затворници. Арестуваните биват жестоко измъчвани и убивани. В затворите има 29 журналисти.

Един от най-четените интернет информационни сайтове Tut.by е унищожен, обявена е война на телевизионния канал "Белсат", а задържанията и съдебните процеси на блогъри и служители на все още работещите независими издания не спират. Специално за разширяването на репресиите спецслужбите изфабрикуваха случая с покушението върху живота на Лукашенко.

Мащабът на насилието нараства, за да насади страх - никой от несъгласните, независимо къде се намира, и без значение какво прави, не трябва да се чувства в безопасност. Но сега се оказва, че сигурността в Беларус не е гарантирана и за жителите на Европейския съюз.

Ето защо Брюксел не трябва да се ограничава само до изявления за безпокойство. Терорът не може да остане ненаказан. Беларуските власти провокират открит конфликт със Запада. В отговор на акта на държавен тероризъм с отвличането на чуждестранен самолет с цел ареста на Роман Протасевич, трябва да последват строги мерки - от затварянето на въздушното пространство над Беларус за международни полети до признаването на режима на Лукашенко за терористичен и обявяването на санкции. Това е случай, в който Европа трябва да остави настрана бюрократизма и да действа твърдо и решително.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com