"Независен": Скопие и Белград ще спасяват евроинтеграцията от България

1523
"Независен": Скопие и Белград ще спасяват евроинтеграцията от България
Снимка: iStock/Guliver

Северна Македония и Сърбия отбелязват възходяща тенденция в общите отношения, както и взаимна готовност за обогатяването им с ново съдържание, с цел подобряване на комуникацията и сътрудничеството между двете страни, в интерес на изграждането на добросъседски отношения и регионално сътрудничество.

Това заявиха в хода на посещението си Белград външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи и неговият домакин, сръбският външен министър Никола Селакович, пише вестник „Независен“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Двамата министри изразиха задоволство от провеждането на това първо посещение в Белград, което потвърди решимостта да се засили политическият диалог между двете страни.

„Една от основните точки на моето посещение е да върна интензивността на политическия диалог между двете страни на нивото преди пандемията Covid-19 заедно с моя колега. Предадох нашия интерес, но и очакването за скорошната реализация на Третата съвместна сесия на двете правителства, като най-добрия начин за конкретизиране на идеите и за реализиране на инициативите, които ще бъдат в интерес и на двете страни, и на гражданите на двете страни“, каза Османи, посочвайки съвместни проекти в икономиката, енергетиката и инфраструктурните връзки и др., чиято реализация е в посока на пряк интерес на гражданите.

На срещата бяха обсъдени и очакванията по отношение на европейската интеграция на двете страни, особено по време на португалското председателство на Съвета на Европейския съюз.

„Европейската перспектива е нашият общ ангажимент. Република Сърбия отдавна е преговаряща с ЕС, а Република Северна Македония - още по-дълго като страна кандидат. Не трябва да позволяваме да се подкопава доверието в процеса на разширяване, което е под сериозна заплаха поради честите застои, постоянни закъснения и очевидна непредсказуемост. Европейската перспектива е най-силният политически инструмент за трансформация на нашите общества и ако искаме сигурни, стабилни и европейски Балкани, трябва да запазим доверието в европейските перспективи“, каза Османи. 

Министър Селакович се съгласи, че отношенията между двете страни са добри, приятелски и доброжелателни и показват готовността на двете страни да разрешат всички отворени въпроси чрез диалог. 

Северна Македония поема председателството на ЦЕФТА

Република Северна Македония ще председателства Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА) тази година, предава МИА...

„Отношенията се основават на пет принципа: готовността на двете страни да разрешават нерешени въпроси чрез диалог, насърчаването на приятелски отношения между народите и гражданите на двете страни, насърчаването на икономическо и търговско сътрудничество, взаимна подкрепа по европейския път и укрепване на добросъседските отношения. Те допринасят за стабилността не само на нашите две страни, но и на целия регион“, каза Селакович. 

И двамата стигнаха до заключението, че регионалното сътрудничество и изграждането на добросъседски отношения несъмнено е техният личен ангажимент към двете министерства. На срещата бяха обсъдени и откриването на граничния пункт Ложане - Миратовац, инициативата „мини Шенген“ и насърчаването на взаимното положение на малцинствата в двете страни. 

По отношение на настоящите регионални предизвикателства министър Османи изрази принципната позиция в подкрепа на диалога между Белград и Прищина, като посочи, че като близки съседи Скопие и Белград имат интерес и гледат с благосклонност към успеха на този процес.

В рамките на посещението си в Белград Османи се срещна и със сръбския президент Александър Вучич.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Глас от Иран: Западът залива света с оръжия

Русия и Беларус си мерят цензурата, словото в Унгария - пред изпитание

Накъде отива светът: Очаква се скок в търсенето на системи за противоракетна отбрана

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари