Орбан заобикаля Меркел и гледа към германските провинции

2020
Орбан заобикаля Меркел и гледа към германските провинции
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарският премиер Виктор Орбан не е сред най-добрите приятели на германския канцлер Ангела Меркел, но намери друг път за влияние в Германия – като заобикаля канцлера и създава връзки с регионалните лидери.

Тази стратегия дава на Орбан и неговите представители шанс да контрират критиките към тяхното правителство от преобладаваща част от политическата власт на Европа и да направят случая такъв, че ЕС трябва да действа по-меко към Будапеща, въпреки твърдата линия за бежанците и други политики, подкрепяни от унгарския лидер като част от визията му за "нелиберална демокрация".

Още през май Европейският парламент гласува да задейства "ядрения вариант" на ЕС срещу Унгария - така нареченият процес по член 7, който може да доведе до прекратяване на правото на глас на страна член, когато блокът взема решения. Унгария едва ли ще загуби това право, доколкото всички други държави членки ще трябва да подкрепят наказанието, но гласуването беше признак на разочарование в европейските политически среди от Орбан и неговите политики.

Европейският съюз също предприема съдебни действия срещу Будапеща по въпроси, включително отказа му да приеме квоти от търсещи убежище, и заради закон, установяващ по-строг контрол върху неправителствени организации (НПО), финансирани от чужбина.

Орбан се нуждае от приятели в Европа и намери някои такива в Германия, които са далеч от пренаселения политически Берлин. През последните шест месеца Орбан и други представители на унгарското правителство се срещаха с лидери от германските провинции Саксония, Саксония-Анхалт, Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг. В Германия федералната система, министър-председателите на провинциите и регионалните представители на партиите имат значително влияние.

След като германското правителство започна да го критикува, Орбан започна стратегически да развива отношения с провинциите, където среща по-голямо разбиране, повече отношение към бизнеса и по-малко критика по правата на човека и политическите въпроси", каза Милан Нич, анализатор в Германския съвет за външни отношения.

С посещенията си в провинциите, Орбан може да представи своята гледна точка пред регионалните политици и да ухажва директно общественото мнение в интервюта с местните медии. Неговото послание: нека да правим нещата по свой начин - и, между другото, ние сме отворени за работа.

"Въпреки че сме по-малки, Германия трябва да се отнася към Унгария с уважение", каза Орбан в интервю за немския регионален всекидневник „Пасауер нойе пресе“ в края на октомври. "Не искаме да рехабилитираме унгарската икономика, използвайки немски пари... Всичко, което искаме, е да търгуваме и да правим бизнес, и искаме нашите граждани да получат разрешение да работят".

На държавно ниво Меркел и Орбан не са имали двустранна среща от 2015 г. Отмяната на германо-унгарски форум миналата година – годишно събитие, случващо се от 90-те години на миналия век – е друг знак за застудяването на отношенията между Маркел и Орбан.

Орбан е много заинтересован да поддържа силни бизнес връзките с Германия. Над една четвърт от директните чуждестранни инвестиции в Унгария са свързани с германски компании. Също така Германия е най-големият партньор в търговията на Унгария – с оборот от 47 млрд. евро през 2016 г. В това число влизат 26,5% от общия внос на Унгария и 27,5% от общия износ през 2016 г., сочат данни на Germany Trade&Invest, агенция, която е близка до германското правителство.

Орбан се радва на голяма подкрепа в Унгария

Мнозинството унгарци искат действащият премиер Виктор Орбан да остане на този пост и след парламентарните избори идната пролет. Това по...

Орбан и неговите министри също редовно присъстват на церемониите за откриване на немски заводи и други предприятия в Унгария.

Директни контакти

Срещата с ръководители на провинции в Германия и разговорите с регионалните медии дават възможност на Будапеща да се противопостави на възприятията, които смята за несправедливи, каза Кристоф Алтуш, заместник държавен секретар за европейските и американските отношения в унгарското външно министерство.

"За съжаление, трябва да осъзнаем, че германските медии често съобщават за Унгария, водени от несправедливи предразсъдъци. Директните контакти на високо ниво предоставят възможност за коригиране на този дисбаланс. Също така целта на нашите редовни медийни изяви е да предадем реалистична, обективна картина на ситуацията в Унгария", каза Алтуш.

Унгарското правителство също се представя пред германците като ключ към тяхната сигурност. Докато германците вярват, че солидарността означава, че други страни трябва да поемат тяхната разпоредена част от бежанците, Унгария има различно тълкуване. Алтуш каза, че Будапеща изпълнява ангажиментите си към блока като осигурява границата на Шенгенската зона на ЕС.

Орбан възхвали Източна Европа като място без мигранти

Страните от Централна и Източна Европа успяха да дадат отпор на нелегалната миграция. Това е единствената зона на европейския континент...

"Ние се присъединяваме към принципа на солидарността по миграционния въпрос", каза той. "Вярваме обаче, че значителният принос на Унгария за защитата на външната граница на ЕС, както и за сигурността и спокойствието на Шенгенското пространство, е част от тази солидарност".

Въпреки декларациите за солидарност, съществуват признаци, че правителството в Будапеща също така се опитва да използва разделенията в рамките на Германия, за да създаде усещане за споделено недоволство с германците от бившата комунистическа източна част на страната.

"Бях миналата седмица в Източна Германия с премиера и ако знаете само с каква горчивина източните германци - праведни, добри, честни християни и политици - говорят за това как западняците се отнасят с тях", каза Золтан Балог, министър на Унгария за човешки ресурси, каза на пресконференция в градската управа в град Будапеща на 10 ноември.

"Не е достатъчно, че те са страдали от комунизма на [бившия източногермански лидер Ерих] Хонекер, сега те започват да им обясняват как трябва да се държат и че те трябва да се срамуват от себе си за това или онова", каза Балог. "Те гледат на нас като на тъпи малки братя и сестри, които винаги трябва да бъдат учени на нещо, докато защитаваме ценностите, които те вече са забравили".

Отвъд Бавария

Орбан: По-малко Брюксел и повече национална държава

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поиска от Европейския съюз да уважава желанието на Унгария тя да не стане многонационална ...

Орбан е популярен в Християнсоциалния съюз (ХСС), консервативната баварска сестринска партия на Християндемократическия съюз на Меркел (ХДС). Но подкрепата за него се простира отвъд Бавария, включително и сред някои части на ХДС.

Посещението на Орбан в Саксония не беше без противоречия. Регионалните депутати от Зелените и от Левицата поискаха от ХДС да плати сметката за официалния обяд с Орбан, организиран от провинциалния премиер Станислав Тилих, тъй като присъстваха и други висши регионални представители на ХДС.

Рико Гебхард, лидер на Левицата в провинциалния парламент, осъди "неудобното побратимяване на саксонските политици от ХДС с десния популист, който потъпква правата на човека" и попита защо данъкоплатците трябва да платят сметката.

Оправданието на регионалното правителство за присъствието на други служители на ХДС разкри непосредствената връзка между местната партия и Будапеща - двама от присъстващите бяха получатели на унгарско отличие за заслуги.

Анализ на Лили Байер от Politico, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com