Поглед от ОАЕ: Китай ангажира САЩ, но Вашингтон не може да си позволи да се откаже от Близкия изток

3634
Поглед от ОАЕ: Китай ангажира САЩ, но Вашингтон не може да си позволи да се откаже от Близкия изток
Снимка: Getty Images

Американската политика на сдържане от средата на 90-те години на миналия век се провали, както и политиката на двойно сдържане спрямо Иран и Ирак. В началото на XXI-ви век Съединените щати окупираха Ирак, предизвиквайки най-лошия сектантски и етнически конфликт в историята.

През последните години Вашингтон намекна за преоценка на военното си присъствие в Близкия изток, изрази безпокойство от предстоящата си конфронтация с Китай и заяви, че не възнамерява да защитава арабските държави безплатно. Политиката за постепенно отказване замени политиката на сдържаност, обявена от Мартин Индик в средата на 90-те години на XX век. Неговата цел, според мен, беше да отслаби всички противоборстващи сили в региона. И както виждаме, тази политика се провали напълно.

Въпреки че политиката на сдържане по време на Студената война отслаби Съветския съюз, тя не беше причината колапса му, а вътрешни проблеми. Неговият крах остави дълбоки рани в сърцата на онези, които съперничиха на Съединените щати в "Междузвездни войни". Те се сблъскаха с новите реалности, които ги накараха да осъзнаят огромната технологична и икономическа пропаст между Съветския съюз и Запада.

Докато Западът смяташе, че руснаците са щастливи само защото ядат хамбургери, пият кола и използват мобилни телефони, Русия се готви да затвърди отново позицията си на световната сцена. Тя си върна Крим и след това се зае с Украйна и цялата "източна стена", която се обърна към Запада и позволи на НАТО да се разшири. Днес Русия е решена да унищожи еднополюсния свят. Фукуяма смята установяването му за победа на капитализма, представляваща края на историята. Позицията му се допълва професор Хънтингтън, проповядващ сблъсъка на цивилизациите, и професор Бърнард Луис, основателят на тази теория.

В момента се случва следното: постепенно премахване на политиката на сдържаност, задълбочаване на кризите в Близкия изток, подготовка за конфронтация в Тихия океан, отприщване на конфликт зад "източната стена" с Русия, промяна на географията на въоръжените сблъсъци (от Средиземно море до Тихия океан) и отслабване на традиционните съюзи с арабите.

Сега Съединените щати ще трябва да се върнат към политика на сдържане, особено след като арабите показаха способността бързо да намират алтернативи, да преговарят за разрешаване на конфликти, да изграждат мостове на приятелство и да създават икономически съюзи с различни страни. В същото време те поддържат традиционни отношения с Америка и не желаят да бъдат неин конкурент или враг.

ОЩЕ: ЕС примамва страни, приближени до Русия и Китай

Автор: Рияд Насан Ага, за "Ал Итихад". Арабският вестник е държавна медия на ОАЕ

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com