Полско издание: България подобрява отношенията си с Русия на фона на пандемията?

4855
Полско издание: България подобрява отношенията си с Русия на фона на пандемията?
Снимка: БГНЕС

Ръководителят на българската дипломация Екатерина Захариева обеща на Министерството на външните работи на Русия да регулира правния статус на съветските монументи и паметници в България. Тази тема стана особено актуална за руската страна в навечерието на 75-годишнината от края на Втората световна война, пише полското консервативно-католическо списание Polonia Christiana в материал, представен без редакторска намеса от агенция Фокус.

Все още е трудно да се каже как ще изглежда детайлно изпълнението на обещанието на Захариева. Някои български медии са озадачени от този „политически флирт“, докато други от своя страна обръщат внимание на нов закон, подписан на 7 април от Владимир Путин, който въвежда изменения в наказателния кодекс. Руската федерация си предоставя правото да преследва и наказва онези, които унищожават или оскверняват паметници на войници от Червената армия или техни гробища извън нейните граници.

Още един министър в Русия е болен от коронавируса

Олга Любимова, руският министър на културата, се оказа болна от COVID-19, предаде ТАСС. Любимова в момента е в добро общо състояние, п...

Изменението предвижда наказание лишаване от свобода до пет години. Българите казват, че това не се отнася за тях, тъй като по време на Втората световна война на българска територия не е убит нито един съветски военен, „който се е борил да защитава Отечеството“. Освен ако, разбира се, някой не счита за такива събития за случилото се през есента на 1944 г. в Бургас. В този черноморски град все още има паметник на 42 съветски войници. При какви обстоятелства са умрели? В местния военен гарнизон 190 войници ... се отровят с метилов алкохол. 42-ма загинаха, много ослепяват. Но през 2020 година не можете да прочетете това на паметника им в Бургас. Българите виждат само гранитния пиедестал със стандартния за тази епоха надпис „Слава на освободителите“.

Основният препъни камък в руско-българския конфликт около паметниците са двата мащабни паметника на Червената армия (наричани са „паметници на освободителите“) в самия център на София. Повечето жители на българската столица трудно разбират за какви освободители става въпрос, тъй като фашистка Германия никога не е нападала България (цар Борис III поддържа отлични отношения с Берлин дълго време), така че СССР е нямало кого и от какво да освобождава.

От 1990 година редовно се определят дати за демонтирането на гореспоменатите паметници, но работата не отива по-далеч от това. Много българи гледат със завист на Варшава. Полската столица, освобождавайки се от голям брой съветски символи, изглежда като истински пример за подражание за тях. Същите процеси като в Полша, могат да тръгнат и в България, още повече, че от 1992 година действа разпоредба на Софийски градски съвет, според която паметниците в центъра на столицата трябва да се демонтират, тъй като са обекти, пропагандиращи комунизма. Разпореждането не е загубило сила, но монументите продължават да стоят, като само от време на време стават жертва на творчиски пориви на въоръжени със спрейове младежи.

Според „Дойче веле“ никой не докосва съветските паметници в София и няколко други градове в България по две причини: това се способства от действията на руските политици и българските представители на техните интереси. Тези хора не бяха малко и при предишния режим, те не липсват и сега, макар че в герба на страната вместо сърп и чук в момента грее корона.

Отново над 10 000 открити болни от COVID-19 в Русия за денонощие

За последното денонощие в Русия са регистрирани 10 559 души с потвърден COVID-19, съобщи руският оперативен щаб за борба с разпростране...

Същият министър Захариева, която не иска да разстрои Москва със събарянето на съветските паметници, обеща на руснаците, че изграждането на газопровода „Балкански поток“ ще бъде завършено до края на годината. Това е част от стратегическия български участък„Турски поток“, през който газът от Русия ще отиде в Централна Европа. Първоначално се планираше „Балкански поток“ да бъде завършен до 1 януари тази година, след това се говореше за юни, а сега ще е успех дори краят на 2020 г. Владимир Путин многократно критикува България за закъснения и административни проблеми с изпълнението на проекта, които не могат да бъдат обяснени.

Около 18 милиарда кубически метра газ ще се доставят в България през новия газопровод годишно, от които 11 милиарда кубически метра ще бъдат изпращани по-нататък през Сърбия до Унгария и Австрия. Цената на строителството ще възлиза на 1,1 милиарда евро, а по-голямата част от средствата ще бъдат осигурени от саудитски консорциум, който в замяна ще получи приходите от транзитни такси за 10 години.

Засега пандемията от коронавируса пречи на личните контакти между представители на Русия и България. Наскоро се наложи да бъде отменено посещението на минисъра Лавров, но то ще се осъществи веднага след премахването на съществуващите ограничения. Паметниците на съветските войници и газопроводът, който руснаците строят, обаче не са единствените сфери, в които София и Москва се сближават.

Други примери за това, че старото приятелство ръжда не хваща, виждаме в друга област на живота, въпреки че сега тя (надяваме се, само временно) е замразена от коронавируса. Според българското ръководство тази година сезонът на Черноморската ривиера ще започне малко по-късно от обикновено, на 1 юли. И ако започне, значи ще е в пълен размер. Руските експерти по туризъм в бившите „братски страни“ са добре запознати с това.

"Фрийдъм хаус": Демокрацията в България върви надолу

Базираната в САЩ организация за наблюдение на човешките права "Фрийдъм Хаус" (Freedom House) обяви годишния си доклад. В него България ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари