Прогноза от Полша: Какво ще се случи на фронта в Украйна през 2024 г.?

20910
Прогноза от Полша: Какво ще се случи на фронта в Украйна през 2024 г.?
Снимка: Getty images

Украинската контраофанзива не успя изцяло да постигне целите си и Русия бавно се подготвя за собствени мащабни настъпателни действия. Освен това руската икономика се възстановява, което означава, че производственият капацитет на оръжейната индустрия на агресора ще достигне пика си през 2024 г.

Как ще изглежда ситуацията на фронта през 2024 г.? Конрад Музика, военен анализатор и основател на Rochan Consulting, разказва за всичко това в интервю за Forsal. Actualno.com публикува анализа.

Ситуацията на украинския фронт

Защо украинската контраофанзива не постигна желания резултат?

Няма прост отговор на това, има много фактори. На първо място, украинците избраха място за атака, което днес е най-укрепеното в Европа. Минни полета, окопи, насищане с артилерия бяха огромни, а украинците организационно не успяха да извършат голяма атака, която да доведе до значителен пробив на руските линии в Запорожие. Второ, те никога не са провеждали такъв тип операции, така че се появиха трудности и на ниво операция и командване. Щабът не успя да организира успешно координирана атака. Още: Анализ на Зеленски: Дори войната да приключи - Русия пак ще ни атакува щом се възстанови

Проблемът беше и в това, че украинската армия разпръсна силите си, част беше ангажирана край Бахмут, друга част беше остана към западната Донецка област, а най-голямата беше насочена към Оста към Токмак. Разпръскването беше твърде голямо и ненужно. Имаше и трудности с обучението, както от страна на НАТО, така и от страна на украинците. Те твърдят, че Алиансът не разбира настоящата война, повсеместното разпространение на разузнавателните дронове и интензивността на използването на артилерия. Отделно са и украинските твърдения за бавни и ненавременни доставки на оръжие от Запада, както и недостатъчно количество.

А руснаците?

Те се подготвиха много добре за тази контраофанзива. В продължение на 6 месеца укрепиха своите линии в Запорожието, а след това украинците се съсредоточиха върху защитата на Бахмут. Ако част от тези сили и средства на защитниците бяха пренасочени на юг, за да затруднят руснаците да създадат укрепления, много вероятно това контранастъпление щеше да изглежда различно. Не че тези хиляди километри укрепени линии се появиха за една нощ, това беше дългосрочен процес, който украинците наблюдаваха, но не успяха да спрат - отново тук трябва да погледнем и към фактора "далекобойни оръжия", колко имаше украинската армия и в какво количество, за да нанася систематично удари в руския тил през миналата зима.

Как са руснаците сега?

Тяхното настъпление край Авдеевка, което продължава вече месец, е типична акция на началник-щаба на Руската федерация генерал Герасимов. Това включва постоянно изпращане на последователни единици в битка, т.е. последователни вълни, една единица след друга и т.н. Тази операция беше предшествана от много добро разузнаване, поддържана е от големи въздушни и ракетни сили и голямо количество артилерийски ресурси също бяха пренасочени към това посока. Русия не е постигнала големи териториални придобивки, но украинците вече кървят силно в този регион.

Преди две седмици The Wall Street Journal описа историята на една от украинските роти, оборудвани с бойни машини на пехотата Bradley. Тази рота започва контранастъпление със 120 войници. В момента там служат 20 души, включително резерви, които бяха привлечени през последните няколко месеца. Останалите са или мъртви и ранени. Отделен въпрос е и колко руски жертви има - но Русия изглежда има достатъчно човешки резерв, за да си позволи тактика "месомелачка". Още: Руски военен експерт предупреждава: Русия може да затъне здраво на фронта в Украйна

Но жените в Авдеевка участват в защитата

Украинците в района на Авдеевка използват същата тактика като руснаците в Запорожието. Когато руснаците превземат даден район, украинците автоматично контраатакуват. Това вече е война на изтощение, украинците не искат да отстъпват в този район и плащат много висока цена за това. В тази статия (на The Wall Street Journal) имаше пример за командир на рота, който след получаване на заповед за контраатака на окоп, зает от руснаците, отказал да я изпълни, защото заявил, че тази операция е безсмислена и крие много голям риск. Атаката все пак се състоя. От 36 войници, изпратени там, 17 загиват. Този метод на защита няма да работи. Украинците не могат да се бият до изтощение срещу Русия.

Руската икономика по време на войната

Как изглеждат запасите от руското оборудване?

В Rochan Consulting смятаме, че сегашният интензитет на дейностите може да се запази от руснаците през следващите 2 до 3 години. Произвеждат нови танкове, ремонтират стари, които са на съхранение и такива, които са повредени в Украйна. Освен това има голям ръст в производството на артилерийски боеприпаси и огромни доставки на дронове, произведени в Русия, но също така и в Иран и Китай. Руската оръжейна индустрия вероятно ще достигне своя пиков производствен капацитет през 2024 г. Не знаем колко дълго ще продължи това или колко дълго руската икономика ще го издържи, защото в момента 40% от целия федерален бюджет на Русия е предназначен за сектора на сигурността, т.е. армията и органите за вътрешна сигурност. Това вероятно не е устойчиво в средносрочен план от 5 или 10 години.

Слуховете, че икономиката на Русия ще се срине се оказаха прибързани

Сегашният бюджетен дефицит на Русия е само 1% от БВП. Икономиката, която трябваше да се разпадне заради санкциите, най-вероятно ще отбележи 2% ръст на БВП тази година. Една година след налагането на санкциите Руската федерация излезе от икономическата криза. Това, разбира се, има висока социална цена, но то не е важно, защото пропагандното послание е ясно: руснаците се борят за оцеляване и затова трябва да са готови на жертви и саможертви в името на войната със Запада, която е провеждащи се в момента. Дори и да видим ситуации, в които руски войници протестират, трябва да помним, че те не го правят, защото не искат да се бият. Те просто се оплакват от липсата на подходящо оборудване и обучение. Още: Как ще свърши войната в Украйна: Три сценария за бъдещето

Как изглежда в този контекст въпросът с оръжейните доставки за Украйна от Запада?

През март посочих, че сме в пиковия период на тези доставки и за съжаление се оказа вярно. В момента в Европа няма достатъчно оборудване, което да подпомогне украинците в провеждането на офанзива през следващата година. Изглежда, че САЩ няма да предоставят на Украйна достатъчно бронирани машини или транспортни средства за създаване на нови бригади или дооборудване на сегашните. Може да има известна утеха във факта, че част от техниката, получена от украинците през последните месеци, не е използвана в бойни действия или не е унищожена.

Доставките от Запад в момента са много ограничени, особено в областта на 155 мм боеприпаси. Те не само са малки, но са и нередовни, което прави планирането на операции много трудно, дори на тактическо ниво. Проблемът е, че няма планове какво да правим по-нататък. Ние сме като в омагьосан кръг. Западa чака украинците да представят плановете си за следващата година, те пък и чакат информация на каква техника могат да разчитат и въз основа на това искат да планират за следващата година. Ето защо е трудно да се предвиди какво ще се случи.

Какво ще се случи през 2024 г. на украинския фронт

Ще се отрази ли зимата на операциите на фронта?

Руснаците вече многократно са показвали, че се чувстват много добре през зимата и често я използват за настъпателни операции. Очаквам, че атаките, които се провеждат в момента, ще продължат и е вероятно в следващите 2 до 3 месеца да се проведе някаква голяма операция. Още: Три сценария за войната в Украйна в краткосрочен аспект вижда разузнаването на САЩ

Навсякъде чуваме, че 2024 г. ще бъде по-трудна за Украйна от настоящата.

Да, със сигурност по политически причини, особено в САЩ, където подкрепата на Конгреса вече не е толкова очевидна и завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом изглежда реално. Следователно Украйна ще трябва да се бори, за да поддържа интереса и желанието да я подкрепят на Запад. Поради тази причина те може да искат да проведат някаква по-голяма операция, използвайки оборудването, което им е останало, и боеприпасите, които ще бъдат натрупани, пише още Forsal.

Що се отнася до положителните страни, трябва да се помни, че украинците в момента произвеждат много голям брой разузнавателни и атакуващи дронове, чийто обхват е стотици километри. Украинският отговор на руските настъпателни действия може да се състои в увеличаване на атаките с дронове срещу цели в Крим, но също и в самата Русия, за да се подкопае доверието в режима и да се отслабят руските конвенционални способности. Целите могат да бъдат например летища или бази на Черноморския флот.

Къде ще е фронтовата линия след година?

Това е много трудно да се предвиди. От една страна, производството на оръжие в Русия расте бързо и руснаците по отношение на оборудването и броя на войниците ще могат да проведат голяма настъпателна операция. Ключовите въпроси са как украинците ще се подготвят да я посрещнат. Ако това е повторение на действията край Авдеевка, вероятността руснаците да направят по-голям пробив е много малка. Но украинците също трябва да изградят укрепителни линии по фронтовата линия, както направиха руснаците в Запорожието. От стратегическа гледна точка, поддържането на укрепителна линия изисква по-малко войници и ресурси, отколкото защитата без укрепления. Следователно, след създаването им, някои части могат да бъдат отведени от предната линия и обучени в тила.

Колко голям проблем е липсата на войници и новобранци в Украйна?

Вярвам, че това е съзнателен избор. Те не се мобилизираха, защото твърдяха, че имат достатъчно войници не само за защита, но дори и за атака. Проблемът е, че след голямата мобилизация от 300 000 души, сега руснаците все още мобилизират около 20 000 души всеки месец от резервисти. Те се използват не само за покриване на текущи загуби в частите, но и за създаване на нови части в тила, които сега се обучават. Още: "По пример на Корейския полуостров": Страховете на Украйна за края на войната

Украинците понесоха големи загуби от началото на войната. Голяма част от тези, които сега служат, са имали предишно военно обучение, въпреки че в някои случаи преди 15 или 20 години. Но това са хора, които знаят как работи армията. Все още има много голяма вероятност за набор на млади украинци, които никога не са имали контакт с армията. Украинските политици обаче проявяват голяма неохотност за това решение, поради което през последните дни се появи информация за засилено доброволно набиране. Не мисля, че то ще задоволи нуждите на украинските защитници. Ако планират по-голяма настъпателна операция със стратегическа цел да победят руснаците, те трябва да се мобилизират.

Какво може да се направи, за да се увеличат шансовете на Украйна за победа?

Зависи за какъв период. В момента Украйна не е в състояние да победи Руската федерация в битка. През 2024 г. украинците трябва да се съсредоточат върху по-малко грандиозни неща като самолети F-16 и да гледат повече върху обучението на резервисти или щабове, подобряване на медицината на бойното поле или по-добро развитие на комбинирани операции, например артилерия и бронирани бойни средства. Без това ще бъде трудно да се постигне успех.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари