Решителните тестове за президентството на Байдън вече са тук

2107
Решителните тестове за президентството на Байдън вече са тук
Снимка: Getty Images

Президентството на Джо Байдън и принципите на демократите са изправени пред момента на истината със смела програма за промяна на нацията, която е застрашена от коварната политическа математика на разделения Вашингтон и твърдата съпротива на про-Тръмп републиканците.

Сега се открива решаваща фаза за плановете на президента Джо Байдън да предефинира концепцията за инфраструктура с огромни правителствени социални разходи, задържани от нестабилни двупартийни разговори с Републиканската партия. Надеждите за радикален закон за реформа на гласуването, който да противодейства на усилията на републиканците в щатите да ограничат "достъпа до хартиената бюлетина", нямат ясен път, който да се следва в Сената.

До две седмици Путин и Байдън може да се срещнат в Женева

Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън може да проведат първата си среща в Швейцария, съобщава швейцарският вестник &b...

Двупартийна кампания за относително скромно затягане на контрола за някои купувачи на оръжие рискува да се провали. Най-добрият шанс за победа може да са интензивните разговори за реформа на полицията между републиканския сенатор Тим Скот и двама водещи демократи. Но надеждите, че може да бъде постигната сделка преди годишнината от смъртта на Джордж Флойд, са провалени. И президентът все още не е разкрил планираните усилия за справяне с имиграционната реформа и изменението на климата, две силно разделящи теми на американската политика.

Байдън се опитва да се възползва от схващането сред демократите, че след пандемия и тежка икономическа криза страната е готова за фундаментална промяна в отношението към амбициозни правителствени решения. Но реалността на разделения поравно Сенат означава, че дори не може да му гарантира, че всички сенатори на демократите са на страната на големите цели.

Републиканците вече се насочиха към война на междинните избори през 2022 г. Тази седмица в Сената се очаква да блокират независима двупартийна комисия, разследваща щурма на Капитолия на 6 януари. Този ход допълнително ще закрепи обрата в схващанията на партия, която някога се е хвалела, че е спечелила Студената война срещу тоталитарния комунизъм, далеч от защитата на демокрацията в собствената си страна.

Възприятията за икономиката - винаги основен двигател на политическите настроения и ключът към авторитета на президента, са уловени в странна неопределеност. Някои признаци сочат към отскок, който да съвпада с тежкото трето десетилетие на XX век за САЩ, но други данни за заетостта и инфлацията дават възможност на Републиканската партия да твърди, че големите правителствени политики на Байдън създават проблеми.

По време на първите си 100 дни на длъжността и в един до голяма степен успешен опит за налагане на разпространението на ваксините COVID-19, които той наследи от Тръмп, Байдън успя да се възползва от прилив на обществена подкрепа, основан на факта, че най-накрая президентът взе пандемията сериозно. Сега обаче, когато той се заема да изпълнява партизански дневен ред (бел. ред. - въпроси, по които няма никакво съгласие между демократи и републиканци), политическата му задача става много по-сложна. Естеството на президентството, родено в криза, е да се подлага на последователни тестове за авторитет и политическа сила. А Байдън е на път да се изправи пред пореден тест.

Джо Байдън убеждавал Нетаняху да прекрати операцията в Газа

При разпалването на конфликта в Близкия изток американският президент Джо Байдън подкрепи действията на Израел в публичните си изявлени...

Президентът положи усилия да намери общ език за инфраструктурната реформа, лакмусовата проба на обещанието му да обедини страната, която закрепи кампанията му през 2020 г. и е в центъра на цялото му председателство. Тази вяра в двупартийността се прокрадна миналата седмица, когато Байдън подписа закон, който защитава американците с азиатски и тези от тихоокеанските острови произход от нарастващия прилив на мотивирани от омраза атаки, който до голяма степен събра подкрепа в залата въпреки 62 републиканци в Камарата на представителите и един в Сената, гласували против.

"Гордея се със САЩ днес. Днес се гордея с нашата политическа система, с Конгреса на САЩ. Горд съм днес, че демократите и републиканците се изправиха заедно, за да кажат нещо", каза президентът.

Байдън обаче може да е единственият човек във Вашингтон с толкова много вяра в система, изгорена от най-горчивата партийност, атаките на Тръмп срещу демократичните норми и фундаменталното разединение в целите на управлението. Някои демократи смятат, че президентът губи време в преговори с републиканците, които вярват, че никога няма да предложат контрапредложение, което се доближава до прогресивните надежди.

И все пак, вярата или желанието на Байдън поне да покаже на избирателите, че не се е отказал от стремежите, финансирали призива му към по-умерени избиратели, го накара да вземе ключова роля в разговорите с малка група републикански сенатори, които започнаха с насърчаващи отзиви, но изглежда, че потъват в непреодолимото разделение между страните. Ако опитът на президента за двупартийна инфраструктурна сделка се провали, е трудно да се види друг проблем, при който неговата визия за единство има някакъв шанс да бъде реализирана.

Републиканците се противопоставят както на широката инфраструктурна визия на Байдън, която включва значителни социални разходи, така и на частично ограничение на намаленията на корпоративния данък на Тръмп, за да плати за тях. Но Белият дом настоява, че намаляването на пакета от 2,2 трилиона на 1,7 трилиона е добросъвестно предложение да се запази Републиканската партия на борда. Във Вашингтон има осезаемо усещане, че определящият момент на плана наближава.

Анализ: Байдън флиртува с бедствие

Човешката природа остава непроменена във времето и пространството. Ето защо преди имаше политическо, икономическо и социално поведение,...

"Байдън няма да позволи бездействието да бъде отговорът. И когато стигне до точката, в която това изглежда неизбежно, ще видите, че ще променя курса", каза Седрик Ричмънд, старши съветник в Белия дом за CNN

Проблемът за Байдън е, че ходът да се справи сам, да се опита да приеме законопроект, основан на демократични гласове със сложни парламентарни маневри в Сената, би могъл да пробие аурата на единство и центризъм, с която той бележи своето президентство. И все пак, ако президентът може да реши загадката как да накара умерените демократи като сенатора от Западна Вирджиния Джо Манчин да подкрепят законопроекта, той може да получи кредит на доверие от избирателите за справяне с противопоставянето на Републиканската партия.

Президентът трябва да става все по-загрижен за левия си фланг, както и за влошените надежди на инфраструктурните преговори с републиканците отдясно. Сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който председателства комисията по бюджет на Сената, изпрати ясен сигнал за нарастващото нетърпение на прогресистите към двупартийните усилия, които много от тях смятат, че не се радват на добросъвестни партньори.

"Бихме искали да имаме двупартийност. Но не мисля, че имаме сериозност от страна на републиканското ръководство да се справим с големите кризи, пред които е изправена тази страна, и ако те не продължат напред, ние трябва да продължим сами", каза Сандърс в предаването "Изправете нацията" на CBS. Именно демократът Сандърс осигури подкрепа за пакета за помощ срещу COVID-19 на президента от либералите по-рано тази година

Но връзките между прогресивните демократи и Байдън бяха допълнително обтегнати от задкулисната роля на президента в посредничеството в боевете между Израел и "Хамас" миналата седмица, Прогресивните демократи смятат, че президентът, въпреки че се впуска в либералната икономическа програма, изобщо не е стъпил здраво на тази позиция.

Президентът и първата дама на САЩ отчетоха публично колко данъци са платили

Президентът на САЩ Джо Байдън и първата дама Джил Байдън пуснаха съвместна данъчна декларация, която отчита годишния доход на семейство...

Байдън наскоро каза пред журналиста от "Ню Йорк Таймс" Дейвид Брукс, че САЩ нямат друг избор, освен да "станат големи" пред предизвикателствата пред конкурентоспособността и мощта си от страни като Китай. Но той също така посочи, че неговата визия за експанзивна политическа промяна не е непременно съобразена с възприятията на мнозина в собствената му партия.

"Прогресивните не ме харесват, защото не съм готов да приема това, което бих казал и те биха казали, че това е социалистическа програма", каза Байдън.

Подобен мироглед може да помогне да се обясни защо Байдън е нетърпелив да разшири мрежата за социална сигурност с политики, които помагат на американските работници и да наклонят баланса на икономиката към по-неблагополучните, но не е склонен да приеме разширяването на Върховния съд или да сложи край на обструкционизма на Сената .

Следващите няколко седмици ще започнат да определят точно дали мисленето на Байдън за политическия момент предлага вариант за предпочитания от него път напред или няма да има друг избор, освен да се обърне към по-пристрастен подход, за да максимизира това, което може да е ограничено поле за действие, тъй като на хоризонта се очертават междинните избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари