Сблъсъкът между САЩ и Китай - съдбоносен за Европа

5321
Сблъсъкът между САЩ и Китай - съдбоносен за Европа
Снимка: iStock/Guliver

През последните седмици Доналд Тръмп стовари сериозна критика върху КНР, пише германският вестник Handelsblatt. Според американския президент, Китай „в продължение на десетки години разграбва САЩ като никой друг”. Тръмп също така обвини Китай в неправомерно присъединяване на територии и неуважение към автономията на Хонконг.

Китайският бизнес е обезпокоен от новото напрежение в американско-китайските отношения, отбелязва изданието. Шефът на търговската палата на ЕС в Китай Йорг Вютке се опасява, че по-нататък ситуацията може да се изостри още по-силно.

Le Monde: Сблъсъкът между САЩ и Китай не е Студена война

Много политици и експерти започнаха да казват, че между САЩ и Китай се води нова Студена война. Но изданието Le Monde, цитирано от аген...

Растящото напрежение заплашва постигнатите между САЩ и Китай търговски договорености. Например само преди дни Пекин разпореди на държавните предприятия да престанат да купуват американски селскостопански продукти.

Както отбелязва Handelsblatt, спорът между КНР и САЩ се прехвърля във все нови сфери. В това сблъскване на двама титани Европа се намира в твърде неудобна позиция, при това не разполага с широки възможности за намеса.

„Американско-китайският спор се усложнява и от без това трудната обстановка в световната търговия”, пише изданието, като цитира шефа на федералното обединение на германската промишленост Йоахим Ланг. Той също така отбелязва, че от това страда именно германската икономика.

Европейските фирми също са засегнати от технологичния конфликт между САЩ и Китай около компанията Huawei: Вашингтон призовава своите съюзници да се откажат от китайски технологии, пише Handelsblatt.

Тръмп заплаши ЕС и Китай с нови мита

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да наложи мита на вноса на автомобили от ЕС и на внасяните от Китай стоки заради тарифите върху...

Причина за нарастващия конфликт между Китай и САЩ се крие и в нарастването на китайската самоувереност и радикалните промени в китайската външна политика. Новото поведение на КНР на световната арена може да има катастрофални последствия за Европа, счита германското издание.

Например, очакваното голямо инвестиционно споразумение между ЕС и КНР се запъна. Европейските фирми се намират в патова ситуация: голяма част от оборота на много от тях продължава да се пада на САЩ, обаче перспективата за нарастването е повече в Азия.

Това, че ситуацията може да се измени, ако Тръмп загуби изборите, е малко вероятно, пише Handelsblatt. За разлика от други решения на Тръмп неговата твърда линия по отношение на КНР почти никой в САЩ не я оспорва.

Превод: Ганчо Каменарски

Foreign Policy: САЩ ще загубят Европа в Студената война след пандемията

Пандемията от коронавируса отвори очите на света за истинската природа на китайския режим - безброй статии ни разказват за това през по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com