Способна ли е Русия да нанесе чувствителен удар по САЩ?

4185
Способна ли е Русия да нанесе чувствителен удар по САЩ?
Снимка: Getty Images/Guliver

Говорим за военна конфронтация между две световни сили, всяка от които разполага с ядрен арсенал, способен да превърне цялата планета в радиоактивна пустиня. Стрелката на виртуалния часовник на така наречения ядрен апокалипсис отдавна не е толкова близо до „12“. Да, договорът START-3 е удължен, но това не премахва напрежението.

Дали може Руската Федерация да нанесе чувствителен удар по САЩ – това е темата на анализ, публикуван от изданието warfiles.ru.

Анализ: Първи искри между Русия, Китай и САЩ

Всеки път, когато има нов президент на САЩ, основните сили се заемат да го изпитат и да поставят основите за бъдещи преговори при потен...

В днешния глобализиран свят обаче има много възможности да създадете много неприятности на опонента си, без да стигате дотам, че „да продължите политиката с други средства“. Но как страната ни може да „подразни“ държавата с най-мощния икономически, военно-външен и политически потенциал?

Във варианта на конфронтацията между САЩ и Китай всичко е съвсем очевидно. Американците са изключително зависими от износа на Китай (както и от неговия пазар за внос на собствени стоки). Пекин е един от най-големите притежатели на публичния дълг на САЩ, чийто „дъмпинг“ ще предизвика във Вашингтон ако не пълна финансова катастрофа, то много сериозен шок. В крайна сметка американският военнопромишлен комплекс няма да може да функционира нормално без рядкоземните метали, доставяни от китайските „другари”.

На какво сме способни? Русия спря да доставя обеднен оръжеен уран, който захранва САЩ с ядрената енергия в продължение на много години от 2013 г. Вярно е, че официално обяви оттеглянето си от съответното споразумение едва наскоро. Енергоносителите ли са обаче нашият основен „коз“? Да, САЩ периодично купуват руски петрол, но тук определено няма критична зависимост. Те ще живеят доста добре и без него. Уви, не е необходимо да говорим за каквито и да било други материали, суровини или компоненти, след като сме спрели да снабдяваме нашите „заклети приятели“, на които по някакъв начин можем да им „спрем кислорода“.

Най-вероятно начинът за решаване на проблема трябва да се търси в напълно различни равнини, прибягвайки до „асиметрични“ отговори. И може би Москва трябва да започне с основното - търсенето на съюзници и бойни другари в настоящата конфронтация. Първият и най-вероятният кандидат, разбира се, изглежда Китай. Последната среща на официалната му делегация с представители на Съединените щати, напомняща най-вече дрязги в обща кухня, по интензивност на страстите предполага, че Пекин се е отчаял да разреши въпроса с американците „по приятелски начин."

В светлината на това настоящото посещение на Небесната империя от ръководителя на руското външно министерство Сергей Лавров съвсем не е случайно. Идеята му за „създаване на широка коалиция, насочена към противодействие на незаконните санкции“ вече е стъпка в правилната посока. Може би обаче основният път, по който Москва и Пекин трябва да се движат стабилно, трябва да бъде максималната дедоларизация на световната икономика, освобождавайки я от финансови институции и инструменти, наложени на света от САЩ. Сега това ще бъде удар за американците по-чист от директен удар на балистична ракета!

National interest: Защо Русия е проблем от ада?

Робърт Каплан е ръководител на отдела по геополитика Робърт Щраус-Хюп в Института за външнополитически изследвания. Автор е на множеств...

Доларът и неговото господство на планетата са основното и всъщност единственото оръжие и собственост на Вашингтон. Изгубят ли я, САЩ ще бъдат принудени да спасят собствената си държавност, а не да посягат на други. И ако се борим срещу прословутия „еднополюсен свят“, тогава е крайно време Русия и Китай да започнат да изграждат свой собствен алтернативен „полюс“, към който рано или късно ще бъдат „привлечени“ други държави, които днес страдат от американски начин за „правене на бизнес“.

Да, засега списъкът с такива държави е малък. Необходимо е обаче да им се осигури ефективно съдействие, като същевременно се „пробутват" интересите на американците, доколкото е възможно, и, ако е възможно, да се смесват с геополитически „карти" още днес. Иран, Сирия, Северна Корея, Венецуела, Куба, Никарагуа, Сърбия, други държави от Латинска Америка, Европа и Африка трябва да усетят и видят в руско-китайския съюз силата, мощта и решителността, които някога са виждали в СССР и алианса на страните от „социалистическия лагер". Става въпрос не само за икономическа мощ, но и за военна мощ. Дори хипотетично антиамериканският военен конгломерат „Русия-Китай-Иран-Венецуела" е способен да се превърне в мощен противовес на неудържимия северноатлантически военен блок при разширяването му.

Много добро „чукване по носа“ на Вашингтон може да бъде промяна в позицията на Москва по отношение на Украйна и Донбас. „Незалежная" (независимата) в сегашния си вид е най-чист проект на САЩ - така че защо да не накараме местните „власти" да съжаляват? Има още много лостове и възможности, просто трябва да ги използваме без колебание.

Във всеки случай Русия няма голям избор - или да се предаде на Съединените щати по модела от 1991 г., или да се изправи срещу тях, когато е възможно и необходимо, включително във военнотехнически и по-конкретно във военен план. Тук, както се казва, трябва само желание.

Превод: Ганчо Каменарски

В Русия екипаж на свръхзвуков бомбардировач се катапултирал при излитане, трима загинали

Смъртта на трима членове на екипажа на руски свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3, която стана на 23 март на летище „Шайковка”...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари