„Съжалявам, че се извинявам": Слаб президент ли е Байдън?

3881
„Съжалявам, че се извинявам": Слаб президент ли е Байдън?
Снимка: Getty Images

Той се смее, той плаче, той „съжалява, че съжалява“. Най-могъщият човек в света, американският президент Джо Байдън, все по-често показва слабост.

В понеделник в Глазгоу той се извини от името на Съединените щати заради Доналд Тръмп, когото победи точно преди година. Ден по-рано, в Рим, Байдън едва не избухна в сълзи, когато говореше за мъртвия си син и за папата. 

Тръмп вилнееше в стил мачо, а Барак Обама излъчваше твърда самоувереност, докато Байдън открито изважда чувствата си на показ. Игнорирайки кредото на политиците, че извиненията показват слабост, той постоянно се извинява - че е закъснял; че е говорил твърде дълго; че е бил скучен или че не е толкова добър, колкото хората около него.

Доналд Тръмп обвини Байдън, че е заспал на срещата за климата

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп твърди, че неговият наследник на поста Джо Байдън е заспал на срещата на върха за климата COP26,...

Често извиненията са поднесени с тънка самоирония. "Здравейте всички, аз съм съпругът на Джил" е любимата му встъпителна реплика, когато наоколо е първата дама Джил Байдън. Реакцията му пък на лоши новини - а те са много напоследък - е предимно усмивка и шега.

Когато миналия месец стана ясно, че не е успял да получи подкрепата на Конгреса за осигуряването на безплатен колеж за всички американци, 78-годишният Байдън се пошегува, че Джил, самата тя преподавател в колеж, го е изритала от леглото. "Белият дом има много спални", каза по този повод той.

В понеделник Байдън поднесе извинение за това, че Тръмп е извадил САЩ от Парижкото споразумение за спасяване на планетата от глобалното затопляне, като по учебник - той започна с извинение за това… че се е извинил. "Съжалявам, че съжалявам."

"Предполагам, че не би трябвало да се извинявам, но го правя", допълни той.

Емоционалните му изказвания от предишния ден за любимия му син Бо, който почина от рак на мозъка през 2015 г., бяха необикновени по своята откровеност. Първоначално Байдън намекна, че няма да отговори на репортерски въпрос за това какво е означавала за него срещата му във Ватикана с папа Франциск, като каза, че това е "лично". Но след това отприщи чувствата си, когато си спомни как папата, докато е бил на посещение в Съединените щати, му е подал ръка, за да подкрепи семейството му след смъртта на Бо. "Раните бяха все още отворени и папата ми оказа такова катарзисно въздействие", каза той с треперещ глас.

Джо Байдън към папа Франциск: Аз съм на 60, ти на 65

Джо Байдън е на посещение във Ватикана, където се срещна с папа Франциск. Той е първият президент - католик, откакто на поста беше Кене...

Емоционалният подход на Байдън не е само израз на неговата персоналност. Той е политическа марка. Представяйки се като "Джо от средната класа", почитател на съсловието с обикновени корени от Скрантън и Делауеър, той изглежда твърде истински, за да се прави на обикновен политик. И това е идеята предвид възрастта му и огромната му отговорност публичната му личност да се превърне в нещо като мъдър, но все още закачлив възрастен чичко.

Но това не работи при всеки. По-умерените критици казват, че Байдън е твърде слаб за жестоките политически борби във Вашингтон. Те изтъкват досегашната му неспособност да принуди собствената си партия да прокара в Конгреса огромния му пакет от мерки за инфраструктурни и социални разходи.

По-твърдите критици отиват още по-далеч, поставяйки под въпрос умствената му острота или, в случая с Тръмп и неговите съмишленици, разискват конспиративни теории за това, че Байдън е марионетка в Белия дом.

Колкото по-безмилостни са подигравките, толкова по-ентусиазирани стават привържениците на Тръмп. На спортни мачове в цялата страна избухват скандирания "Let's go Brandon" (което вече е евфемизъм за нецензурно изказване по адрес на Байдън), подстрекавани от републикански членове на Конгреса.

Няма съмнение, че девет месеца след началото на управлението му и 12 месеца след победата му на 3 ноември 2020 г. Байдън е изправен пред проблеми. Ново проучване на NBC News показва, че 54% от американците не одобряват делата му. 

Байдън се похвали: Папата ме нарече „добър католик“

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че папа Франциск го е нарекъл "добър католик", когато двамата се срещаха в петък във Ватикана в н...

Тръмп ежедневно троли Байдън, твърдейки, че той е бил истинският победител през 2020 г., и планира завръщането си през 2024 г. А демократите са в паника от възможността техният кандидат за губернатор на Вирджиния да загуби изборите във вторник, което предвещава загуба на целия Конгрес в междинните избори догодина.

И все пак, с цялата тази сантименталност, Байдън изглежда не позволява на мрака да го застигне. Но все по-често е прекъсван с невъздържаното "Хайде стига бе, пич!" (C'mon, man!) по време на неговите речи.

Но, както каза самият той в Рим, анкетите "се движат нагоре-надолу – нагоре-надолу“.

--------------------------------------------

Анализът е на Себастиан Смит за "Франс прес"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари