Сърбия - желано убежище за руснаците, но не за всички

8621
Сърбия - желано убежище за руснаците, но не за всички
Снимка: Getty Images

Когато свободата на словото става ограничена, а приятелите ѝ са вкарани в затвора и руската икономика се срива в дните, след като Владимир Путин нарежда нахлуването в Украйна, Марина си събира багажа и бяга от Москва. Но на повече от хиляда мили оттук, в новия си дом в Сърбия, 41-годишната бивша туристическа агентка се оказва неспособна да избяга от дългата ръка на руската пропаганда в Белград, където войната на Кремъл се радва на широка подкрепа, пише в своя статия АФП, представена от БГНЕС.

"Някои местни жители ми казват, че подкрепят Русия, когато научат, че съм от Русия. Казват го, за да изразят подкрепата си, но се оказва, че тази подкрепа се простира до подкрепа на Путин, неговите действия и войната", разказва пред АФП Марина, която моли да не се съобщава фамилията ѝ.

В седмиците след инвазията Сърбия се превърна в убежище за много руснаци, които се надяват да избягат в чужбина, като страната осигурява един от малкото редовни маршрути за полети към Европа след масовите забрани на целия континент.

В продължение на векове Сърбия и Русия са обединени от дълбоки братски връзки благодарение на славянското и православното си наследство. И макар че сърбите посрещат руснаците с отворени обятия, това не минава без противоречия.

Като цяло руснаците, които се преселват в Сърбия, се опитват да избягат от катастрофалните последици у дома, предизвикани от нахлуването на Путин в Украйна.

В задънена улица ли е руското настъпление - мнение на експерти

Месец след нахлуването в Украйна руската армия не контролира нито един голям град на страната, а настъплението към Киев и Николаев прак...

Сърбия обаче остава отклонение в Европа, където голяма част от населението ѝ продължава да подкрепя самоопределящата се като „война на Путин срещу Запада“ в Украйна. Голяма част от подкрепата за Путин се корени в колективната омраза към НАТО, като спомените за бомбардировките на Алианса над страната през 90-те години на миналия век са все още свежи в съзнанието на много хора в Сърбия.

Гняв и отчаяние

В Белград по улиците излязоха стотици демонстранти, които приветстваха Путин и осъждаха НАТО, докато правителството се колебаеше между осъждането на войната в ООН и отказа да санкционира Москва у дома.

Според Марина, която казва, че разговорите със сръбски привърженици на Путин често предизвикват чувства, вариращи между ярост, отчаяние и срам, това води до случайни конфронтации.

"Изправяш се пред един човек, който е бомбардиран от руската пропаганда и всъщност вярва, че снимките на разрушените градове и мъртвите хора в Украйна са фалшиви", казва Марина. "И тази нагласа е толкова силна, че не вярвам, че мога да направя нещо, затова се отказвам и прекратявам разговора".

Украински генерал: Заменям живота си за този на децата от Мариупол

Украинският генерал Вячеслав Аброскин, близък до национастическия полк "Азов", предложи живота си в замяна на извеждането на децата от ...

Няма официална справка за броя на руснаците, които са се отклонили към Сърбия - те могат да останат без виза за 30 дни - но групата в Telegram за новопристигналите вече наброява стотици. Сред темите за разговор в групата са съвети как да се справят с афекта от страна на сърбите, подкрепящи Путин.

ИТ специалистът Яков Боревич казва, че е избрал Белград заради "близостта на културата" с Русия и "манталитета", но се е сблъскал с някои прокремълски настроения на улицата, включително стенопис на Путин близо до новия му апартамент, на който на кирилица пише "Брат". Но Боревич казва, че донякъде е съпричастен с изблика на емоции в Сърбия, в който са оплетени и много от неговите съграждани руснаци, които често смесват патриотизма с подкрепата за Путин.

"Може би за населението на страната, за Сърбия, лицето на страната е лидерът и това се проявява като положителни чувства към Русия", казва Боревич.

"Не съм патриот"

За мнозина напускането на Русия е трудно решение - взето за няколко часа, докато опаковат малко вещи и оставят зад себе си приятели и близки.

Австралия въведе санкции срещу Лукашенко, семейството му и руски пропагандисти

Австралийските власти налагат нови санкции срещу Русия и Беларус. Те засягат президента на Беларус Александър Лукашенко, членове на сем...

"Баща ми каза, че вече не съм патриот и че трябва да остана и да допринеса за икономиката", казва Кирил, 31-годишен строителен инженер, който наскоро се премества в Белград. "Но аз напълно разбирах, че ако остана, всички данъци, които ще плащам, ще бъдат пряк принос към войната".

Дори и сега той остава несигурен дали ще остане в Сърбия или ще се върне у дома в Санкт Петербург.

Други се опасяват, че никога няма да се върнат на фона на продължаващите репресии на Путин срещу инакомислещите, докато новата желязна завеса затваря Русия от голяма част от света.

"Веднага щом дойдох тук, почувствах, че от раменете ми падна голяма тежест", казва Марина. "Сега съм ужасена от това, което се случва в Русия." 

В задънена улица ли е руското настъпление - мнение на експерти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com