В задънена улица ли е руското настъпление - мнение на експерти

11556
В задънена улица ли е руското настъпление - мнение на експерти
Снимка: Getty Images

Месец след нахлуването в Украйна руската армия не контролира нито един голям град на страната, а настъплението към Киев и Николаев практически спря. Намиращите се под непрекъснат обстрел Харков и Мариупол също не се дават. Единственият областен център, завладян от руската армия остава Херсон, чието население преди войната достига едва 300 хил. души. Какво може да се очаква от следващия етап на войната?

Не толкова бързо, колкото се искаше

В Кремъл и министерството на отбраната на Русия твърдят, че "специалната операция" върви по план, но дори не всички руски официални лица потвърдждават това. Операцията "върви не така бързо, колкото се искаше", публично призна Виктор Золотов, оглавяващ руската гвардия, участваща в нахлуването. 

Небързите темпове на руското настъпление признават дори в ефира на държавната телевизия. Подвластните коментатори обясняват това с грижата за мирните жители - руската армия уж можела да придвижва по-бързо, но специално се бави.

Всички независими експерти отхвърлят тази версия - многобройните разрушения на жилищни квартали и болници в Украйна са потвърдени от международни организации. 

Сега театърът на военните действия може да се бъде разделен на три условни фронта, на два от които руското настъпление буксува, смята Майкъл Кофман, директор на руската програма в Центъра по военно-морски анализ на САЩ.

На първия от тези фронтове под Киев руската армия се опитва да закрепи позициите си, но все още не успява да обкръжи украинската столица и ново настъпление в близко време едва ли е планирано, смята Кофман.

Настъплението от страната на Крим, където руската армия постигна най-големи успехи и успя да завладее областния център Херсон също се изплъзна и не представлява непосредствена опасност за Николаев и Одеса, смята експертът.  

Отказ от щурм на Киев и Одеса?

Няма да видим морски десант в Одеса или прехвърляне на руска армия в Приднестровието в близко време, а може и изобщо да няма - поне не на този етап на войната, допълва още Кофман. 

Роб Ли, старши сътрудник в Изследователския институт по външна политика на САЩ е съгласен с него. 

Морският десант е голям риск. При опит за него украинските сили могат да открият артилерийски огън по руските кораби, каза Ли в интервю за ВВС.

Той привежда като пример за подобен сценарий обстрелът на руския патрулен катер "Раптор" от противотанковия ракетен комплекс край Мариупол на 22 март. За десант в Одеса руските сили може да се окажат с недостатъчно личен състав, смятат в изследователската група Conflict Intelligence Team.

Мариупол. Снимка: Getty images

"Всички руски бригади на морската пехота, прехвърлени в Украйна, така или иначе са задействани в боевете", пише в доклада на Conflict Intelligence Team.

Според Ли понесените от руската армия загуби са накарали Москва да свие задачите на операцията и в дадения момент настъплението на руснаците не носи пряка опасност за Киев. Що се касае бъдещето на Одеса, там ключов фактор може да стане съдбата на съседния Николаев. 

Под Николаев се проведоха ожесточени боеве, но по данни на Ли има основания да се смята, че украинските сили биха могли да отблъснат настъплението и дори да преминат в контраатака.

Той предполага, че на дадения етап руската армия може да се откаже от опитите да превземе града - за това говори фактът, че руснаците са извели авиацията си от летището Чернобаевка, разположено под окупирания Херсон.

Съдейки по спътниковите снимки на това летище са били унищожени няколко руски военни вертолета. 

Киев: Русия иска да приключи с войната на конкретна дата. Украйна плени повече танкове, отколкото ѝ унищожиха (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com