Турската диаспора във Франция се превръща в инструмент на политиката на Ердоган

1574
Турската диаспора във Франция се превръща в инструмент на политиката на Ердоган
Снимка: iStock/Guliver

Норманският град Флер е спечелил репутацията на столица на турската диаспора във Франция. Действащото в града френско-турско дружество за приятелство има не по-малко влияние в общината от градските власти, но е тясно свързано не с правителството в Париж, а с това в Анкара. Именно чрез такива асоциации Ердоган разпространява своето влияние сред турската общност във Франция и гарантира лоялността на диаспората, пише националният ежедневник Le Figaro.

Субай Шахин, политик в нормандския град, е едновременно заместник-кмет и вицепрезидент на френско-турското дружество за приятелство, пише Le Figaro. Ако Флер е „столицата“ на турците в департамент Орн, тогава обществото е неговото „социално, религиозно, образователно и търговско ядро“, обяснява вестникът, предава агенция Фокус.

Година затвор и още 2 условно за Саркози

Съд във Франция постанови три години затвор за бившия президент на страната Никола Саркози по обвинения в корупция и злоупотреба със сл...

Флер се намира в селски район, който не е нито пасторален, нито изцяло индустриален, според вестника. Тук турската общност се установява през 70-те години на миналия век от село, разположено на границата с Грузия. Мъжете идват във френското градче, за да намерят работа в леярни в района. Техните семейства и приятели скоро се присъединяват към тях. Днес около 3 хиляди жители от общо 14 хиляди, живеещи във Флер, са турци.

Френско-турското дружество за приятелство обвързва гражданите с „турско време". Тук те се молят, пазаруват в супермаркет, препълнен с турски стоки, което рядко се вижда в малък нормандски град. Най-важното е, че се събират хора от всички възрасти, за да говорят турски. „Обществото контролира всички аспекти от живота на турците във Флер“, казва Сахин. При това сдружението не полза средствата на кметството. „За да построят сградата, всички мъже от общността подадоха ръка за помощ“, обяснява политикът. Както подчертава изданието, тази общинска солидарност прави връзките още по-силни.

Наред с други неща, обществото е „полезен транзитен пункт" за Анкара, която иска да следи диаспората, отбелязва вестникът. Имамът на джамията на френско-турското дружество за приятелство също е член на турската дирекция по религиозните въпроси, която е пряко свързана с правителството в Анкара. В горните класове за обучение се водят специализирани курсове от учители, наети от страната на произход. Снимките, публикувани на страницата в социалната мрежа „Фейсбук“, показват скорошни посещения на центъра от турски дипломати.

Къде свършва дипломацията и започва политиката? Например, по време на президентските избори през 2018 г. в Турция, членове на общността с турски паспорти в ръце пристигнаха в консулството на Нант с автобуси, резервирани от Обществото за приятелство, което отрича всякакви обвинения в активизъм. В същото време, според разказите на един от младите хора, избирателите са пуснали бюлетини за управляващата партия на Турция. Според вестника във Флер никой не крие факта, че мнозинството от членовете на общността горещо подкрепят Ердоган.

Франция заема на Чехия 100 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech

Франция ще даде 100 000 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech на Чехия, обявиха от Елисейския дворец. По-рано чешкият премиер Андрей Ба...

Най-ревностните критици рискуват да говорят само скрити от любопитни уши. „В началото често се карах с приятелите си, но вече не смея. Страхувам се, че ще си навлека неприятности, или няма да мога да се върна в Турция“, признава студентът, който предпочита да остане анонимен. „Ако имаме неблагоразумието да изразим различна гледна точка, ние сме обвинени, че сме предали произхода си“, въздъхва момиче на име Гизем.

В близост до Флер има ресторант, който според негласно правило обикновено се избягва, тъй като собственикът му е обвинен в принадлежност към движението на Гюлен. „Продажници", казва служител на турския ресторант Gulten. През 2018 г. 60% от френската турска диаспора гласуваха за управляващата Партия на справедливостта и развитието, припомня изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...