В Русия виждат западноевропейска коалиция срещу "Газпром"

4603
В Русия виждат западноевропейска коалиция срещу "Газпром"
Снимка: Getty Images/Guliver

Франция, Испания и Португалия планират да участват активно в диверсификацията на енергийни доставки в Европа. Тези страни работят върху възможността за създаване на унифицирана енергийна система, която да осигури доставките на газ от Северна Африка. Но не само от това. Амбициозният план на Испания е да се превърне в локомотив на диверсификацията, получавайки втечнен природен газ, включително и от САЩ, пише руският вестник "Независимая газета" в свой анализ, цитиран от Агенция "Фокус".

Съгласно написаното в руската медия, три европейски държави искат да създадат нова унифицирана енергийна система. Франция и Испания изглеждат сигурни в проекта, като в края на миналата седмица френският президент Еманюел Макрон заяви, че разглеждат варианти за нови съвместни газопроводи. Предполага се, че към тях ще се присъедини и Португалия.

В Русия се загрижиха, че Германия върви към отваряне на първи терминал за втечнен газ

Намеренията на Германия да открие първия си терминал за втечнен газ в провинция Шлезвиг-Холщайн предизвикаха моментална реакция в руски...

Както обяви Макрон след срещата, посветена на енергетика в Лисабон, "и трите държави ще работят върху стратегия за свързване на газпроводите със страните от Магреб и Африка в по-широк смисъл. Това е важно и може да обоснове в бъдеще и други свързвания на газопроводи в Европа".

Новите газови връзки ще помогнат за извеждането от експлоатация на въглищните електроцентрали, поясни френският президент. Но това не е единствената цел на сътрудничеството между тях. Друга причина за обединението е, изглежда, намаляването на зависимостта на Европейския съюз от доставките на газ от Русия - чрез увеличаване на доставките на втечнен природен газ.

"Португалия, Франция и Испания… подчертават значението на втечнения природен газ за диверсификацията на източниците и пътищата на доставки в ЕС с цел съкращаване на зависимостта и укрепване на енергийната безопасност", се съобщава в декларацията, приета след преговорите в Лисабон.

В Испания съществуват 8 терминала за втечнен газ, още 1 се намира в Португалия, а общо в Европа има 21. Испания е тази, която желае да играе водеща роля в диверсификацията на газови достави за Европа чрез доставянето на втечнен природен газ по море.

Експерти излагат няколко версии защо втечненият природен газ става все по-популярен - поне що се отнася до политическото говорене. Например, както анализаторът за компанията "Алор" Алексей Антонов отбелязва, през изминалата година "Катар е изпратил 77 милиона тона втечнен газ за износ, Австралия – около 57 милиона тона; и това са само първите две страни по обем на пазарно участие в износа, където доставките растат много по-бързо от търсенето".

Най-голямата минна компания в света продаде бизнеса си за шистов газ в САЩ

Най-голямата минна компания в света BHP Billinton обяви продажбата на активите си за добив на шистов газ в Съединените американски щати...

"Ако европейските политици твърдят, че имат нужда от диверсификация на доставките на газ, те задължително говорят за САЩ. Своя частица от пазара, например, може да получи и руската "Новатек", която вече активно развива Азия и в близкото бъдеще планира да увеличи обема на доставки към Европа по море", счита Антонов.

Според "Независимая газета", въпреки че Антонов призовава да не се търсят американски отпечатъци в изявленията на европейците, все пак има добри причини да се обсъдят перспективите именно на американските доставки на втечнен природен газ. Към такива предположения подтикват и скорошните събития. През изминалата седмица, след срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, двете страни решиха да засилят партньорството си в областта на енергетиката. "ЕС ще построи още терминали за внос на втеченен природен газ от САЩ", заяви Юнкер. "Съгласихме се да засилим стратегическото сътрудничество в областта на енергетиката. Европейският съюз желае да внася повече втечнен природен газ от САЩ и той ще бъде много, много голям купувач", обяви Тръмп.

Към момента САЩ активно увеличава своето присъствие на газовия пазар. По прогноза на Администрацията за енергийна информация на американското министерство на енергетиката, към 2020 година САЩ ще станат третия по големина износител на втечнен природен газ в света.

Както отбеляза в интервю за ТАСС анализаторът към Центъра за енергетика "Сколково" Александър Собко, "ако страните се договорят за цена, то на европейския пазар в бъдеще могат да дойдат между 10 и 30 милиарда кубични метра американски втечнен газ на година, което ще се превърне в нещо като компромис: САЩ няма да се мешат в строителството на "Северен поток 2", но ще получат малък допълнителен пазар за своя втечнен газ. За сравнение - през 2017 година "Газпром" е доставил близо 194 милиарда кубични метра газ. Тези обеми са несъпоставими“.

Според Собко, при настоящите, относително високи цени на петрола, американският втечнен газ вече може да се конкурира по стойност с руския, цената на която е вързана към петрола. Но ако цените на петрола паднат отново, то след тях руският газ също ще поевтинее. Собко уточнява: за да се конкурират с руския газ в дългосрочен план, американците трябва да ограничат своите проекти на етап добив и втечняване с още 10-15 процента.

ЕК сложи юзди на "Газпром" - какви са предимствата за България

Край на всички пречки пред свободния пренос на газ - това е само едно от задълженията, които ЕК наложи на руския енергиен гигант "Газпр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари