Войната в Афганистан в числа - колко струваше и какво донесе

6618
Войната в Афганистан в числа - колко струваше и какво донесе
Снимка: Getty Images/Guliver

Войната в Афганистан - започнала на 7 октомври 2001 г. след нападенията на 11 септември - е най-дългата, водена някога от Съединените щати.

Ето някои ключови числа за конфликта, в който участваха американски и чуждестранни войски, които вече почти напълно са се изтеглили от Афганистан

Жива сила на земята

В своя пик, по времето на президента Барак Обама през 2011 г., Съединените щати са имали 98 000 войници на терен, сочат данните на Пентагона.

Алианс на НАТО от 38 държави се ангажира с афганистанския конфликт през декември 2001 г., но САЩ винаги са осигурявали най-големия военен контингент.

Към февруари 2020 г., когато Вашингтон подписа споразумение с талибаните, с което се ангажира да изтегли войските си, Пентагонът изчисли, че в страната остават около 14 000.

Сценарии за Афганистан след изтеглянето на чуждите войски

След като военното присъствие на САЩ в Афганистан на практика приключи, страната е изправена пред несигурно бъдеще с разрастващи се ата...

До 1 май 2021 г. - първоначалният краен срок за изтегляне, изместен към 11 септември от новия президент Джо Байдън - в Афганистан имаше около 9 500 чуждестранни войници, от които американските войски съставляваха най-големия контингент от 2500 души.

Загуби на живот

Малко над 38 000 цивилни са били убити между 2009 г. и края на 2020 г., пресмята Мисията на ООН за подпомагане в Афганистан, която започва системно да регистрира цивилни жертви през 2009 г.

Най-смъртоносната е 2018 г.

Повече от 70 000 други са ранени за същия период. През последните три години над 395 800 афганистанци са разселени, съобщи Министерството на бежанците и репатрирането.

САЩ оставят Афганистан там, където го намериха – в ръцете на талибаните

В петък последните американски войници напуснаха авиобаза Баграм в Афганистан, която някога е била дом на десетки хиляди американски во...

Съединените щати са платили най-високата цена по отношение на чуждестранните жертви в Афганистан, с повече от 2400 убити военни и над 20 700 ранени.

Що се отнася до другите членове на коалицията на НАТО, Великобритания загуби втория по брой жертви с 455 убити, според icasualties.org, който наблюдава мъртвите и ранените в конфликти като Афганистан.

Афганистанското правителство вече не публикува данни за загуби в армията си, които са значителни, но президентът Ашраф Гани през 2019 г. заяви, че повече от 45 000 членове на силите за сигурност на страната са били убити от 2014 г., когато той стана лидер.

Колко струваше войната?

Към 30 септември 2019 г. Пентагонът официално изчислява разходите за операции на САЩ в Афганистан на 776 млрд. долара от 2001 г.

Руските граничари нащрек заради ситуацията в Афганистан

Руските военни и гранични служители ще следят влошаването на ситуацията в граничните региони на Афганистан и ще вземат подходящи решени...

От тази сума 197,3 млрд. долара са били предвидени за възстановяване на опустошената от войната държава и нейните институции.

Но според проучване на университета Браун цената на войните в Америка надвишава прогнозата на Пентагона, тъй като помощта на Държавния департамент не се взема предвид, нито каквито и да е разузнавателни операции или медицински разходи за ранени ветерани.

Като вземат предвид всички тези разходи, изследователите от Браун казват, че американските "войни срещу тероризма" в Ирак, Сирия и Афганистан от 2001 г. са стрували 6,4 трилиона долара.

Напредък

Преди да бъдат свалени от власт през 2001 г., талибаните забраниха на момичетата да учат и убиваха с камъни жени, обвинени в престъпления като прелюбодейство. Министерството на образованието на Афганистан заяви, че сега около 9,7 милиона деца са записани в училища, 42% от които момичета.

САЩ ще изтеглят войските си от Афганистан до края на август

САЩ разчитат изтеглянето на американските войски от Афганистан да приключи до края на август. Това заяви в петък на брифинг говорителка...

В момента в страната има 18 000 действащи училища спрямо 3000 преди две десетилетия.

В парламента на Афганистан има 68 жени-депутати, около 30 процента от долната камара.

През последните две десетилетия жените са заемали и висши политически и държавни длъжности като сенатори, министри и губернатори.

Между 2003 г. и 2018 г. детската смъртност е спаднала от 53 на 23 на 1000 живородени, според Световната банка.

Източник/АФП

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари