За какво му трябва на Путин Национална гвардия?

6066
За какво му трябва на Путин Национална гвардия?
Снимка: Gettyimages

В руската преса новината за създаването на Национална гвардия от президента Путин на базата на вече съществуващите вътрешни войски стана най-обсъжданата тема. Начело на Националната гвардия ще застане генерал Виктор Золотов, командващ преди това личната охрана на президента, а впоследствие вътрешната войска към МВР. Според президентския указ гвардията ще пази съвместно с МВР обществения ред и ще се бори с екстремизма и тероризма, включително в рамките на антитерористични операции. Експертите отбелязват, че новата структура, по задачи и пълномощия, няма силно да се отличава от вътрешните войски. Единствената съществена разлика – че тя ще се подчинява на президента – накара някои да говорят за създаването на сили, главната цел на които е защита на властта в случаи на дестабилизация на обстановката в страната.

Според Кирил Титаев от Европейския университет в Санкт Петербург извън конспиративните теории в президентския указ има логичен замисъл. „За управлението на кризисни ситуации МВР трябва да получи допълнителни функции. В тази връзка, предаването на правомощията на Федералната служба за контрол върху наркотиците е логично, тъй като това е излишна структура. С Федералната служба по миграцията ситуацията е по-сложна, но също логична. Тогава обаче получаваме мегаструктура, гигантско ведомство, което не се вписва в дизайна на органите на изпълнителната власт“, разсъждава той.

Засилват се предположенията, че САЩ и Русия може да действат заедно в Сирия

Успехите на сирийската армия и кюрдските формирования в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава", карат Русия и САЩ д...

Според Андрей Солдатов, специалист в сферата на спецслужбите, зад решението на президента стои замисълът Виктор Золотов да получи собствено ведомство. Във връзка с предположенията, че една от възможните причини за създаването на гвардията е необходимостта за силова структура, която да знае как да действа за потушаването на масови безредици, Солдатов казва: „Работата е там, че не сме виждали сериозна политическа криза в Русия, в която да се случи разкол на елита и действително да трябва да се говори за лоялност. Мисля, че проблемът на руските силоваци днес е, че не са преживяли опита от 1991 г. и затова толкова емоционално приеха Майдана. Това ме кара да си мисля, че реакцията на криза у тях може да бъде неадекватна. Би била твърде емоционална – прекалено мека или прекалено твърда, но неадекватна“, казва той.

За Марк Галеоти, професор от Центъра за международни отношения на Нюйоркския университет, е ясно, че Националната гвардия не се създава за целите, които се декларират. Защото за борбата с тероризма и организираната престъпност не е нужна подобна военизирана структура. „Това означава, че тя е необходима за обезпечаване на политическия контрол и безопасност. Ако наистина се страхувате от опасност, произхождаща от населението или елита, то такава структура няма да ви помогне. По този начин започвате да се ограждате от всички страни. И подобни предпазни мерки могат само да ускорят негативните процеси“, отбелязва Галеоти.

ВВС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com