Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

10176
Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна
Снимка: Getty Images

Отговорност на Европа е най-накрая да поеме в свои ръце въпроси като сигурността. Време е не само да се защити Украйна от необуздания руски терор срещу цивилното население - чрез доставки на оръжия, но и превантивно да се сложи край на всички руски имперски амбиции чрез влизане в Украйна.

Това призовава в свой материал престижното геополитическо американско списание Foreign Affairs, като говори за изпращане на западни войски в украинската страна. Само че идеята е не да са натовски военни, а части от различни страни от ЕС, които да не участват пряко в бойните действия на фронта.

Припомняме, че през февруари френският президент Еманюел Макрон не изключи възможността в бъдеще в Украйна да бъдат изпратени западни сухопътни войски. Оттогава насам темата е сред водещите в спектъра война в Украйна.

Още: Ефект или дефект: Макрон е ядосал САЩ с думите за западни военни в Украйна

Вече Европа отправя заплахите и Русия се чувства неудобно

Европейските лидери демонстрираха, че е възможно да се излезе от едностранчивия дебат за ескалация, който Русия умело използва всеки път щом стане дума за пращане на оръжия на Киев. В досегашния модел Москва заплашваше с ескалиране на войната, а САЩ и Германия отговаряха с думи и действия, насочени към деескалация - динамика, която възпира Берлин и Вашингтон да изпратят по-съвременни ракетни системи, от които Украйна отчаяно се нуждае. В случая на германците става въпрос за далекобойните ракети Taurus, докато Щатите вече дадоха ATACMS с обсег 300 км.

Още: САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Сега Европа отправя заплахите, а Русия се чувства крайно неудобно, пише Foreign Affairs.

Твърде много политици и специалисти в САЩ и Европа повтарят тезите на самия руски диктатор Владимир Путин, като предупреждават, че всякакъв вид външна намеса в Украйна ще доведе до Трета световна война. В действителност изпращането на европейски войски би било нормален отговор на подобен конфликт, смятат авторите Алекс Краутър, Джахара Матисек и Филипс О'Брайън.

Още: Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Снимка: Генерален щаб на украинската армия

Изпратете войските

Друга бойна роля за европейските сили в Украйна би включвала патрулиране по части от украинската граница, където не са разположени руски войски - например черноморското крайбрежие и границите с Беларус и Приднестровието (отцепническия регион в Молдова, окупиран от руски сили). Охраната на тези флангове ще освободи повече от 20 000 украински войници и носените от тях оръжия и боеприпаси - така те ще могат да се сражават на фронта.

Присъствието на европейски войски би повишило духа на украинския народ и би го уверило, че бъдещето на страната му е в Европа.

Още: Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Путин на заден ход

Пристигането на европейските войски в Украйна би променило цялото уравнение. Москва ще трябва да се изправи пред възможността, че европейската ескалация може да направи войната невъзможна за спечелване от Руската федерация. Нещо повече - отговорът, воден от Европа, би оборил руската пропаганда, че намесата на страните от НАТО в Украйна е само американски трик за подкопаване на Русия.

Киев се справя по най-добрия начин, но се нуждае от помощ, която европейските страни са в състояние да предоставят и все повече го желаят. Вместо да принуждават Русия да ескалира, присъствието на европейски войски в Украйна по-скоро би предотвратило разрастването на конфликта и би предотвратило по-нататъшни щети за украинската икономика и инфраструктура.

Не е необходимо европейските лидери да следват диктата на все по-ненадеждните Съединени щати относно начина, по който трябва да се води битката в Украйна. Те могат и трябва сами да решат как най-добре да гарантират свободата и сигурността на континента. Европа трябва да направи необходимото, за да осигури собственото си бъдеще, и това започва с уверението, че Украйна ще спечели тази война, пише Foreign Affairs.

Най-важното послание в статията е да не се поддаваме на руските заплахи. Руските пози и блъфове са били предизвиквани многократно - от доставката на противотанковите ракети Javelin, през ATACMS до бъдещото изпращане на изтребители F-16. Винаги, когато Западът държеше на позицията си, Русия отстъпваше. Този случай не е по-различен, добавят от геополитическото списание.

Още: Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна, без да победи (ВИДЕО)

Може ли Украйна сама да довърши Русия?

Въпреки че материалът ясно насърчава европейска намеса, се отчита и възможността украинците да "довършат" руското нашествие със собствени сили. Забавянията на доставките на оръжие обаче позволиха на Москва да се окопае до степен, в която войната може да се проточи с години, особено ако западните доставки продължават да не идват навреме.

Намесата на Европа би попарила руските надежди в рамките на 24 часа и би поставила Москва в ситуация, в която тя трябва да признае, че войната е загубена, пише Foreign Affairs.

Разбира се, Путин няма да се съобрази с това. Той се намира толкова дълбоко в заешката дупка, че ще пренебрегне случващото се, но хората наоколо ще погледнат на нещата по друг начин. За разлика от безмозъчните мафиоти, които нямат друг избор, освен да скочат в огъня, олигархичната класа няма интерес да жертва живота и семействата си за един съкрушен малък човек, чиито заблудени мечти да бъде вторият Петър Велики напълно са го заслепили, добавя изданието.

Режимът на Путин е крехък. Европейската намеса в Украйна би се считала за ключов момент, а какво ще последва след това, историята може да ни научи.

Още: Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойните роботи в Украйна: Бъдещето на войната (ВИДЕО)

Иван Кръстев: "Европа е в режим на оцеляване"

Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com