Засилват се предположенията, че САЩ и Русия може да действат заедно в Сирия

3867
Засилват се предположенията, че САЩ и Русия може да действат заедно в Сирия
Снимка: Getty Images

Успехите на сирийската армия и кюрдските формирования в борбата срещу терористичната групировка "Ислямска държава", карат Русия и САЩ да си сътрудничат все по-тясно в координацията на своите действия. Това повишава и вероятността за сформирането на нещо като военен съюз между САЩ и Русия. Такава оценка дава американската агенция bLoomberg.

Силите, които са съюзници на САЩ и на Русия, в продължение на дълго време бяха в противоборство в гражданската война в Сирия. Сега обаче те се предвижват към центъра на влияние на ИД. Следващата задача на сирийската армия, след като на 27 март с поддръжката на руската авиация, тя разгърна сили и принуди частите на самопровъзгласил се халиф да отстъпят от древния град Палмира, е да прекъсне главния път за снабдяване на групировката между Ирак и Сирия.

Вторият етап на мирните преговори за Сирия започва на 11 април

Следващият кръг мирни преговори за Сирия са предвидени за идния понеделник (11 април), съобщиха от екипа на специалния пратеник на ООН ...

Отрядите, които се ползват от подкрепата на САЩ и са под ръководството на кюрдите, също се приближават до град Рака, който е нещо като "столица" на ИД. Това повишава шансовете на съвместните действия, което фактически означава, че Русия и САЩ ще действат съвместно. Това ще доведе до укрепване на властта на президента Асад. В публикацията се отбелязва, че САЩ и Русия действат за да осигурят изпълнението на мирните договорености и че интересите на Москва и Вашингтон съвпадат в това, че става въпрос за противодействие на радикалната ислямистка групировка.

Все пак се отбелязва и това, че САЩ не желаят да укрепват властта на Башар Асад. Агенцiята коментира, че успехът на военната кампания срещу ИД може да има огромно значение за ЕС, който се опитва да предотврати терористични актове и да спре потока имигранти, който е най-големият от Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com