Западните ваксини са икономика, а източните - геополитика

4930
Западните ваксини са икономика, а източните - геополитика
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксината трябва да бъде политически неутрален, животоспасяващ медицински ресурс. Но той се разпределя предимно според политически и геостратегически сфери на влияние. Това казва професор Игор Пеличари за „Дойче Веле“.

Можем да говорим за две философии, които в момента съществуват, що се отнася до ваксините: източна и западна“, казва Игор Пеличари, професор по международни отношения в Университета в Урбино, Италия.

„Имаме източна, както я наричам, политическа ваксина, и западна - икономическа. И двете имат една и съща медицинска цел, но напълно различни политически цели. Източната е държавна собственост във всички аспекти, от планиране, през изследвания, до производство и дистрибуция. Източната е също на основата на външнополитически интереси, така че е чисто геополитически инструмент. На Запад, от друга страна, имаме ситуация, при която всички, дори държавните и правителствените ръководители, зависят от частни (фармацевтични) компании и затова тя не е пряко политическа“, каза професор Пеличари.

Съединените щати, Великобритания и самият Европейски съюз се опитват първо да ваксинират собственото си население, докато в същото време Русия в момента изнася своята ваксина „Спутник V“ в над 50 страни, а Китай, според последните официални данни, в 27 държави.

„Това, което правят Русия и Китай, изобщо не е изненада, тези държави имат дълга традиция в т.нар мека сила. Не виждам нищо ново в това", казва професор Пеличари. Той обаче е изненадан от ситуацията на Запад: „Съществува усещането, че Западът е малко заспал или че зависи твърде много от частните фармацевтични компании“.

Що се отнася до Европейския съюз, професор Пеличари оценява, че пандемията е показала, че на мултилатерално ниво не е в състояние да взема бързи решения: „За съжаление мултилатерализма просто не работи“, казва той.

„След една година всички ще имаме ваксина и ситуацията ще бъде като сега с маските, които са на всеки ъгъл днес. Но в момента има геополитическа пропаст и мисля, че Западът сега има политически проблем“, каза професор Пеличари.

Ангел Кунчев: В края на април ще има свободен избор на ваксини

В края на април ще има свободен избор на ваксини, съобщи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. "Трябва да работим по мотив...

Що се отнася до сегашното разпространение на ваксини, има конкуренция между руската и китайската страна, въпреки че не е толкова забележима, колкото между Изтока и Запада, казва професорът.

„Руската икономика е много по-слаба от китайската. Това, което прави Русия един от основните международни играчи днес, не е нейното икономическо представяне, а нейните технологични възможности и ние ги виждаме, когато става въпрос за ваксини. Китай, от друга страна, също е играч на здравната сцена, но основният му инструмент е икономиката. Тогава не би трябвало да ни изненадва, че Русия е по-активна във ваксинационната дипломация от Китай."

Говорейки за съмненията в ЕС по отношение на „Спутник V“, Пеличари казва, че това няма нищо общо с качеството на ваксината, а е политически проблем: „Трябва открито да кажем, че ако има проблем с руската ваксина, то това е така, защото е руска и заради нищо друго, заключава той.

В дебата за това коя ваксина е по-добра, той вижда чиста конкуренция. Е, тази конкуренция, казва професорът, също се различава.

"На Запад става въпрос за маркетинг, а на Изток за геополитическа конкуренция", според него.

Австрия купува 1 милион дози „Спутник V“ през април

Австрия ще закупи от Русия 1 милион дози от руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ през април. Това обяви австрийски...

В момента Русия и Китай имат геополитическо предимство, що се отнася до ваксинационната дипломация на Балканите.

„Интересно е какво се случва в Западните Балкани, където донори винаги са били ЕС, Америка и т.н. Изведнъж тях ги няма и се появяват Русия и Китай. Не е изненадващо, че Русия и Китай играят тази игра, но е изненадващо, че Западът не се появи в началото на тази надпревара. Това ще трябва да бъде решено, ако искаме да се поддържа баланс в настоящите международни отношения", казва професорът, който в своята работа се занимава особено с международната помощ и нейните ефекти.

Предоставянето на държавна помощ е легитимен инструмент на външната политика, смята още той. Но това, което е важно да се разбере, е това е главно в интерес на държавата, която оказва помощ.

„Донорите често имат повече политически интереси, отколкото получателите на помощ, и в тази нова глава има политически интерес от руска и китайска страна. Прекалено рано е да се каже дали ще се отиде в посока стабилизиране на Западните Балкани или поддържане на това положение“, казва Игор Пеличари.

В същото време, заключава той, е тъжно, че нерешените проблеми са на гърба на обикновените хора. Но този път не само на тези на Балканите, а и в целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари