Изкуственият интелект може да стане супервраг за цивилизацията

7823
Изкуственият интелект може да стане супервраг за цивилизацията
Снимка: iStock/Guliver

Физикът теоретик Макс Тегмарк от Масачузетския технологичен институт в САЩ предполага, че най-голяма опасност за земните жители ще бъде изкуственият интелект, който няма съзнание. Това посочи той в интервю за IEEE Spectrum. Интервюто бе по повод излязлата наскоро негова книга „Живот 3.0”.„Когато казвам съзнание имам предвид субективния опит: той се чувства като нещо, което е като мене”, каза ученият.

Според него изследването на изкуствения интелект често игнорира подобен проблем на съзнанието и по-точно различието между осъзнатата и безсъзнателната система за обработка на информацията, характерни за неживата и живата природа, предаде БГНЕС.

С колко растат ушите ни и друго от наградите "Шнобел" за най-абсурдни научни постижения

Наградите „Иг-Нобел” за най-абсурдни научни постижения, известни също и като Шнобелови награди, бяха връчени снощи на 27-ма...

Тегмарк се обявява срещу „въглеродния шовинизъм” като допуска, че животът може да съществува и на основата на силиция, например. Според експерта интелектът и съзнанието може да бъдат описани с уравнения.

Според допитване до 50 носители на Нобелова награда за физика, химия, биология или медицина, публикувано през август, учените не очакват намаляване на нуждите от изследователи – хора в областта на внедряването на изкуствения интелект.

„Ако отглеждаме деца, които продължават да следват мечтите, недостигнати от нас, то можем да се гордеем с тях дори и когато ни няма. Но ако вместо това отгледаме нов Хитлер, който ще унищожи всичко важно за нас, няма да бъдем толкова възторжени” смята ученият.

Тегмарк споделя гледната точка на американския физик теоретик Фримън Дайсън, който допуска, че човекът на бъдещето може сериозно да повлияе на Вселената, смисъл на чието съществуване дава именно човекът.

Космологът не е съгласен с позицията на нобеловия лауреат и американски физик Стивън Уайнбърг, който се смята за един от най-големите специалисти по квантова теория на полето. Уайнбърг смята, че колкото повече "разбираме Вселената, толкова по-безмислена ни се струва тя”.

Поток от комети и астероиди ще засипе планетата ни

Поток от комети и астероиди ще засипе планетата ни, заради проникването в гравитационните граници на Слънчевата система на звездата Гли...

Тегмарк призовава да се замислим за бъдещето на човечеството, свързано с изкуствения интелект.

„Само заради това, че не знаем кое ще тръгне не както трябва, не означава, че не сме длъжни да мислим за това”, смята ученият.

Проблемът на съотнасянето на съзнанието и мозъка е един от ключовите в континенталната философия. Този въпрос се смята за несъществен в островната (англо-американска наука).

С нобеловите лауреати не са съгласни американският бизнесмен Илън Мъск и британският учен Стивън Хокинг (не са лауреати на Нобелов премия), които неведнъж са заявявали изкуствения интелект като една от главните заплахи за човечеството.

През юни 2016 година философът Ник Бостръм от Оксфордския университет във Великобритания разясни смисъла на думите на Мъскс за пребиваването на човечеството в матрицата като препоръча думите "да се възприемат нормално”.

Знаете ли за какво служи това странно джобче на дамското бельо?

Предполахме, че това е тайна дупка за възрастни, използвана за скриване на презервативи или резервни превръзки. Така, любопитството ни ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от BACK TO SCHOOL:

За маските в училище: предпазват ли учениците от COVID?

"Да обучаваш – означава да се учиш двойно" и други цитати за образованието

Експерти запознават ученици с правилата за безопасност, когато ползват асансьори

Лицемерието загрози първия учебен ден

Вечен живот и телепатия очаква хората

В страната има само 751 учители по физика

Тя е млада, красива, умна... и е учителка

Над 717 000 ученици тръгнаха на училище

"Мама ме засипа с домашни" или защо децата нямат търпение да отидат на училище (ВИДЕО)

МОН се похвали с над 3000 деца, върнати в училище

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com