X
 
 

В страната има само 751 учители по физика

5866 2
В страната има само 751 учители по физика
Снимка: Getty Images/Guliver

Едва 751 са учителите по физика в българското средно образование. Това се разбира от писмен отговор на министъра на образованието Красимир Вълчев до депутат от управляващото мнозинство.

Броят на учителите по този предмет тепърва ще намалява, става ясно още от министерския отговор. 42% от 751 учители по “Физика и астрономия” подлежат на поетапно пенсиониране в годините до 2028-ма. Сред причините е много ниския интерес на бъдещите висшисти към конкретната специалност.

В същото време специалността “учител по физика” не може да бъде определена за “защитена специалност”, защото не покрива нужните критерии за това. “Сам по себе си един такъв акт не би могъл да осигури необходимия брой студенти, които да се подготвят за учители по физика и астрономия”, признава министърът в отговора си, цитиран от БГНЕС.

В опит да се намери решение с дефицита на учители по физика, от МОН предвиждат в следващите години като задържаща и мотивационна мярка за учителите, назначени по предметите “Биология”, “Химия” и “Човекът и природата” да бъдат осигурени допълнителни обучения, които да позволят разширяване на компетентностите им, което да позволи покриване на изискванията за придобиване на право да са учители и по “Физика и астрономия”. Това на практика означава, че от следващата учебна година в част от училищата два предмета ще се преподават от един и същи учител.

От МОН напомнят още, че за да спрат отлива на педагогически кадри от образованието, от началото на месеца заплатите на учителите са увеличени с 15%, като в следващите години този процес ще продължи.

По данни на ведомството в страната не достигат 1000 учители, макар че се появиха твърдения, че всъщност са доста повече.

Учителите имат нужда от подкрепа днес

Срещате ли учителите си? От време на време аз срещам моите. И всеки път те ми казват едно и също нещо - че днешните ученици не били кат...

На първия учебен ден тази година повече от 717 000 ученици прекрачиха прага на училищата у нас.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    Докато не се приеме законодателство, съгласно което родителите на всеки гамен да плащат поне 500 лв. за гаменория, учители няма да има. Нещо повече, за родители, които се саморазправят с учителите, глобата да бъде от 1000 - 2000 лв. Отделно да влезе и като съставомерно престъпление в НК.
  • Бацето политик 1 Бацето политик преди 2 години Профил на трол?
    На Бг не и трябват учители,лекари,инженери.Трябват фондове от Европата още 100 години .