Лицемерието загрози първия учебен ден

13238
Лицемерието загрози първия учебен ден
Снимка: Actualno.com/ Румен Скрински

Тази година 15 септември се превърна наистина в празник. Времето беше хубаво, за настроението допринесе и фактът, че беше петък - все пак на следващия ден все още децата не са наистина на училище. Въобще - идилия!

И насред цялата тази идилия в куп училища в цялата страна цъфнаха и куп политици, най-вече депутати - от целия политически спектър! На снимки със засмени и радостни деца и в пиари, пълни с клиширани думи за важността на образованието.

Борисов поздрави учители и ученици за 15 септември

Честит първи учебен ден на всички учители, ученици и родители. Бъдете живи и здрави. Пожелавам Ви учебната година да бъде успешна и пол...

Да оставим настрани факта, че политици се снимат с малолетни и непълнолетни и доколко законно е това т.е. дали родителите са дали разрешение. Все пак по тази линия може да се мине по буквата, че събитието е обществено. По-интересно защо така изведнъж депутатите ни, на мнозина от които имената им ги знаят само най-близките им и така ще си остане, решиха "да метнат и те раниците на гърба си".

От няколко десетки имейла с пиар съобщения за този и онзи депутат и политик, повтарящ как "науката е слънце", не прочетох нито един, в който например да пише, че въпросният народен представител е дарил нещо на училището, на което гостува - или поне да е боядисал някоя стена в някоя класна стая, да е поправил някой чин или пейка! Видях само един, в който се посочваше, че въпросният депутат-гост е "приеман като най-добър приятел, който работи за съхраняването и популяризирането на единствената паралелка за планински водачи в страната" (точен цитат). Няма да питам как точно работи и с какво допринася, дано да не е "работа" само в текстовете на пиар съобщения.

Може би в случая съм прекалено критичен, но няма как да не обърна внимание, че точно хората, заради които цялата държава, включително и образованието ни са на кота нула, пак се мъчат да се набутат и да ги поогрее някой прожектор покрай поредното от малкото тържествени за нацията събития. Нека първо свършат някаква истинска работа точно за образованието, което със здравеопазването е най-важният стълб на обществото ни, и тогава да си позволяват да говорят как то е най-важно. В техните очи не е - ако беше, и добра нормативна база щеше да има, и бюджетната картина щеше да е различна, и недостиг на учители нямаше да има, да не говорим за постоянно намаляващия брой училища, просто защото и децата стават все по-малко. Докато няма дела и резултати, думи не ни трябват, неуважаеми политици!

Автор: Ивайло Ачев

Преди първия учебен ден - ГЕРБ изброява какво прави, БСП критикува, ДПС иска различни учители

Ден преди първия учебен ден за 2017 година, партиите в парламента обърнаха внимание на образованието. В своите политически декларации т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от BACK TO SCHOOL:

За маските в училище: предпазват ли учениците от COVID?

"Да обучаваш – означава да се учиш двойно" и други цитати за образованието

Експерти запознават ученици с правилата за безопасност, когато ползват асансьори

Вечен живот и телепатия очаква хората

Изкуственият интелект може да стане супервраг за цивилизацията

В страната има само 751 учители по физика

Тя е млада, красива, умна... и е учителка

Над 717 000 ученици тръгнаха на училище

"Мама ме засипа с домашни" или защо децата нямат търпение да отидат на училище (ВИДЕО)

МОН се похвали с над 3000 деца, върнати в училище

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com