МОН се похвали с над 3000 деца, върнати в училище

3538
МОН се похвали с над 3000 деца, върнати в училище
Снимка: Actualno.com/ Румен Скрински

Над 3000 деца са се записали в образователната система след въвеждането на механизма за обхващане и задържане на децата в училище. Това съобщи в петък на първия учебен ден заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

От началото на месеца 11 632 души, разпределени в 1103 екипа, правиха обиколки в страната, за да издирят и върнат в училище напусналите деца. Броят на отпадналите от образователната система и такива, които никога не са я посещавали, се оценява на между 130 000 и 200 000 деца, като за част от тях се предполага, че са в чужбина.

15 септември - все повече стрес и по-малко радост

15 септември тази година е петък и два почивни дни някак ще отложат същинското потапяне в хаоса на новата учебна година. Вече зная, че...

“Вече имаме първите резултати – имаме, може би, към момента над 3000 деца, които вече са се записали в образователната система, от тези, които издирваме. Разбира се, резултатите са много предварителни към този момент и работата продължава“, съобщи Сачева.

Вчера, 14 септември, министърът на образованието Красимир Вълчев обясни, че окончателните резултати от кампанията за връщане на децата в училище ще са ясно към средата на октомври.

По данни на МОН над 75 хиляди първокласници, с 6000 повече от миналата година, ще прекрачат за първи път училищния праг в петък. Новата учебна година ще бъде тържествено открита в над 2400 училища.

“За съжаление много от децата, които в момента екипите търсят, се оказват в чужбина или не са на адресите, на които са посочени. Така че, наистина, усилията ще са малко по-продължителни от очакваното, но със сигурност всички екипи са на терен, работят активно всеки ден и съм убедена, че усилията ще дадат своите добри резултати“, заяви Сачева.

Започва новата учебна година

Всяка година на 15 септември по традиция се открива учебната година в българското училище. До 1921 г. учениците в България са започвал...

Тя добави, че няма гаранция, че децата, които екипите успеят да върнат в училище, ще останат там. За да не отпаднат отново от класовете обаче работата с тях и семействата им ще продължи през цялата година и ще бъде проследено дали посещават училище. Ще се прилагат и допълнителни мерки според всеки индивидуален случай. Те може да включват посещение на социални услуги, работа със специалисти, допълнително изучаване на български език.

Министерството се надява, че допълнителен стимул за оставането на децата в клас ще е обвързването на повече помощи с посещаването на уроците и възможността те да бъдат спрени, ако детето отново спре да ходи на училище. Освен това се разширява възможността родителите да бъдат подкрепени в натура - с помагала, учебници, дрехи, а не с пари.

И в момента помощите за отглеждане на дете се спират, ако то не посещава часовете. Близо 3 млн. лв. са преведени към учебните институции от спрени сoциални помощи на родители, чиито деца не са на училище, обясни Сачева. Тя даде пример, че с пари по това перо в пловдивския ромски квартал "Столипиново" е започнало допълнително обучение по български език за децата.

Сачева, коментира, че децата на се пари, които ходят на училище, и припомни, че се подготвят промени във финансирането на училищата и в начина на формиране на делегираните бюджети. Те предвиждат парите за училищата вече да не зависят само от броя на децата, но и от качеството на обучението. От началото на 208 г. се предвижда допълнително финансиране за работа с деца от уязвими групи, деца в риск, с деца, за които се изисква допълнителна подкрепа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com