Експерти запознават ученици с правилата за безопасност, когато ползват асансьори

4445
Експерти запознават ученици с правилата за безопасност, когато ползват асансьори
Снимка: БГНЕС

Повече от 100 деца от столичното 125 СУ "Боян Пенев" се запознаха с основните правила за безопасност при използването на асансьори, ескалатори и подвижни пътеки. Събитието бе открито от председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Петър Горновски и председателя на Фондация „Асансьорна безопасност“ Емануела Фролошка. Инициативата е част от информационната кампания на програма Европа на Столична община и ФАБ, и се реализира с подкрепата на ДАМТН.

„Основната цел е да обясним на разбираем език за децата за какво да внимават когато ползват тези съоръжения и да ги научим да са едновременно отговорни и внимателни“, коментира Петър Горновски пред журналисти. Той допълни, че в големите градове 90% от децата използват асансьори ежедневно, често без придружител. „След 7 годишна възраст децата могат да се возят сами, но за съжаление се оказва, че те често не знаят как трябва да постъпят, ако съоръжението аварира. Много са и случаите, при които децата, водени от любопитство, могат да застрашат себе си и приятелите си. Затова искаме да им обясним устройството на асансьора и те да знаят, че това е не само удобно средство за придвижване, но и сложна машина, която може да носи потенциален риск“, допълни председателят на ДАМТН.

Икономисти: Изменението на климата ще е катастрофално за Азия

Азиатският подход към изменението на климата ще бъде "катастрофален" за континента. Причината е, че силният икономически растеж подпомо...

„Създадохме една достъпна и надявам се забавна програма за обучение, която още от ранна възраст да разкаже на децата, че асансьорите, ескалаторите и подвижните пътеки не са даденост. Това са съоръжения, към които трябва да имаме определена грамотност и за които трябва да обърнем специално внимание на нашите деца“, подчерта Емануела Фролошка.

Събитието е част от първата по рода си в страната обучителна програма по проект „Вертикално познание“ на фондация „Асансьорна безопасност“, който се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, официално подкрепена от ДАМТН, като част от меморандума за сътрудничество между агенцията и неправителствената организация, и в партньорство с район „Подуяне“, район „Люлин“ и 35 СУ „Добри Войников“.

В нейния ход експерти от държавната агенция ще участват в организирани от фондацията и СО срещи с деца от детски градини и училища, по време на които ще бъдат разяснявани, на достъпен език, както и чрез множество близки до децата похвати, правила за безопасно ползване на съоръженията. Като част от проекта са подготвени богато илюстровани информационни материали, чийто печатен вариант достига до учениците благодарение на подкрепата на ДАМТН. Стремежът на държавната агенция е кампанията да стане национална като следващите подобни събития ще се проведат на 20 септември в градовете Велико Търново и Пловдив и са организира съвместно с областните управители на двата региона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от BACK TO SCHOOL:

За маските в училище: предпазват ли учениците от COVID?

"Да обучаваш – означава да се учиш двойно" и други цитати за образованието

Лицемерието загрози първия учебен ден

Вечен живот и телепатия очаква хората

Изкуственият интелект може да стане супервраг за цивилизацията

В страната има само 751 учители по физика

Тя е млада, красива, умна... и е учителка

Над 717 000 ученици тръгнаха на училище

"Мама ме засипа с домашни" или защо децата нямат търпение да отидат на училище (ВИДЕО)

МОН се похвали с над 3000 деца, върнати в училище

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com