93-годишна жена сподели спомени за празници и обичаи, запечатани в книгата „Земя благословена“

2653
93-годишна жена сподели спомени за празници и обичаи, запечатани в книгата „Земя благословена“
Снимка: Actualno.com/Facebook/Градка библиотека "Паисий Хилендарски"

Четири манастира, около 40 църкви, близо 200 параклиса, седем аязмени извора и 20 войнишки паметника, разположени в община Асеновград, обедини книгата „Земя благословена“. Четивото представлява специален каталог, в който асеновградчанът богослов Ивайло Мирчев представя емблематични храмове в града, в най-близките околности до НПК Асенова крепост и кварталите „Горни Воден“ и „Долни Воден“.

Книгата представя над 300 цветни фотоса, като авторът е работил по реализирането й около четири години. „Любовта ми към културно-историческото наследство на Асеновград се зароди още от юношеска възраст. Започнах да проучвам историите на параклиси и църкви в града и региона, както и Асенова крепост. Впоследствие това се превърна и в мое образование.“, сподели спомените си Ивайло Мирчев. По думите му, въпреки че Асеновград е наричан „Малкият Йерусалим“, до момента няма обособен каталог, в който да се опишат всички църкви, параклиси, аязмени извори, и цялото християнско наследство на региона. Към момента асеновградчанинът е събрал информация за цялата Асеновградска духовна околия, която включва седем общини. Амбицията му е да направи каталог и на цяла пловдивска област.

Асенoвградчанин дари имот за изграждане на параклис

Връчиха годишните призове „Рицар на добрата воля“ и обявиха официално трите инициативи, спечелили конкурса за доброволчеств...

Първоначално, асеновградчанинът е създал друга книга, с над 300 страници и в черно-бял формат, именувана „Указател църкви, манастири, параклиси, аязма и войнишки паметници в община Асеновград“, която съдържа 316 страници. Информацията в двата каталога е абсолютно еднаква, с изключение на три поклоннически маршрута, включени в цветното издание. Впоследствие се е появила на бял свят и книгата „Земя благословена“.

Тя е одобрена и от пловдивския митрополит Николай, увери Ивайло Мирчев. В близо 180 страници е събрана информация, както от лични истории и спомени на възрастни хора, живеещи по селата край Асеновград, така и от около 150 извора на краеведи, клисари на храмове, внуци на клисари, вестници и други източници. Книгата описва подробности, като имената на храмовете, какво е имало на тяхно място, преди да бъдат построени, как са били възтасновявани, на кои празници са се събирали хората. „Около 30% от параклисите и църквите от целите Родопи се намират в Асеновградска духовна околия. В село Нареченски бани с квартал Наречен, например, са разположени около 16-18 параклиса, в Тополово има 18, а в момента се строи 19-ти, а в Новаково са общо 21.“, уточнява авторът на „Земя благословена“.

Интересен факт е, че в Родопите всеки втори параклис намиращ се на връх, носи името „Свети Илия“ или „Възнесение Господне“. Мирчев определя книгата си, като шевица от народни вярвания и християнска догматика, създаващи неповторим продукт, който може да се ползва за поклоннически и религиозен туризъм. Освен исторически факти и цифри, каталогът разказва подробности и за събития, като литийното шествие до местността Клувията край село Бачково и мистерията на скалните параклиси, при които овчарят Ангел е намерил чудотворната икона.

Младежи от Смолян направиха миниатюрен горски параклис (СНИМКА)

Миниатюрен параклис на светеца Архангел Михаил направиха двама младежи от Смолян в гората до Пампорово. Той е изваян с подръчни матери...

Историята, която най-силно е впечатлила автора, но не е успяла да намери място в произведението, е от село Татарево. То се намира в Асеновградска духовна околия, община Първомай. Край селото съществува една интересна местност, наречена Герге, представляваща нещо подобно на кратер с диаметър около 50 метра. От средата му се показва бигурен кръст. Хората разказват, че през 1928 г., когато се е случило чирпанското земетресение, на този хълм е имало параклис, наречен „Свети Георги“. При трусовете храмът е пропаднал в земята и от него е останал само кръстът. Всяка година на Гергьовден (06-ти май) местните се събират в местността, палят свещи и се молят за здраве. Мястото се казва Герге, което в превод означава „църквище“.

Друга история, която описва авторът, разказва баба Йорданка Вълчева от село Орешец. Преди четири години, когато Мирчев е събирал информацията за книгата си, жената е била на 93 г. Тя е споделила с него спомените си две много интересни скали, намиращи се над населеното място. Върху тях са разположени два кръста, на всеки от който пише съответно – параклис „Света Петка“ и параклис „Света Неделя“. Баба Йорданка си спомня, че на празниците са се събирали там с нейните съседки и приятелки и са провеждали така нареченият обредът „ломене“ („подаване“). Правели са се пити, „ломили“ са ги и са ги раздавали за здраве. Жената разказала и за това, как е минало шествието с кръста, дарен от цар Борис. Светинята е била пренесена през селата Червен и Орешец и поставена на Кръстова гора. По време на шествието едно от децата е носело два гълъба. При пристигането то пуснало едната птица, която кацнала на мястото, където днес е поставен кръстът на Кръстова гора - в края на алеята с 12-те параклиса. Другият гълъб отлетял и кацнал на там, където днес се намира аязмото.

Още един интересен факт, описан в „Земя благословена“, е параклис, наречен „Света Берекетница“. Той е разположен в село Добралък, община Куклен. Мирчев подчерта, че светица с такова име няма, но въпреки това, местните от селото се събирали край храма по традиция или на Гергьовден, или на Голяма Богородица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com