Единственият запазен печат на БРЦК и документи на Левски – в Асеновград

9603
Единственият запазен печат на БРЦК и документи на Левски – в Асеновград

Подбрани архиви и материали, подредени общо в 11 табла и подкрепени с три оригинални документа, разкриват дати и събития от краткия, но съдържателен и смислен живот на Апостола Васил Левски.

Във фондовете на архива на Националната библиотека „Свети Свети Кирил и Методи“ се съхраняват по-голямата част от документите, писани от Левски, както и онези които са свързани с неговата революционна дейност. Сега асеновградчани имат възможността първи да се запознаят с ценностите.

Идея: Асеновата крепост да е част от винен маршрут, като някогашно лозе

Асеновград е с хилядолетна история и с богато културно-историческо налседство. Градът се е превърнал в една от дестинациите за туризъм ...

Снощи в Асеновград бе открита пътуващата фотодокументална изложба, наречена „Посветен на отечеството. 180 години от рождението на Васил Левски”. Експозицията е организирана от Национална библиотека „Свети Свети Кирил и Методий”-София и е част от поредицата инициативи, посветени ма 180-тата годишнина от раждането на българския революционер. В изложбата са включени фотографии и документи, разказващи за безсмъртното дело на Апостола и част от неговите сподвижници. Само в първите три дни от откриването на експозицията /до 08.02.17 г./, ще бъдат изложени трите уникални оригинални документа.

Асеновградчани ще могат за пръв път да се запознаят с Протокола от Общото събрание на Българския революционен централен комитет /БРЦК/, проведено в Букурещ от 29.04.1872 г. до 04.05.1872 г. Сред експонираните оригинали е и фотография на Левски с участници във Втората българска легия. Интересен артефакт от дейността на Апостола е и единствения запазен печат на БРЦК. Разказът на таблата започва с „животопис“ на Апостола.

Там се разказва историята от неговото раждане до георичната му смърт. Изложбата продължава с изгледи от родното място на Васил Иванов Кунчев – Карлово - и със снимки на майка му - Гина Кунчева. Акцент поставя едно писмо, в което Левски казва: „Аз съм посветил себе си на Отечеството още от 61-во лето – да му служа до смърт и да работя по народната воля!“ В друго писмо, адресирано до Панайот Хитов, с което асеновградчани имат възможността да се запознаят, Апостолът пише: „Ако спечеля, печеля за цял народ! Ако губя – губя само мене си!“.

В края на експозицията е отделено и мсято за представяне на процесите срещу Левски за смъртната присъда и паметта към делото му. „Трудно е да се организира подобна изложба. Работната група от Асеновград трябваше да вземе оригиналните документи рано сутринта от София, с условието, че ще ги върне след три дни. А за колегите от софийската библиотека „Свети Свети Кирил и Методий“ това е много сериозен труд.

Кметът на сръбския Димитровград: Месечно 10 000 туристи от България посещават града ни

Представители на побратимения на Асеновград сръбски град – Димитровград (някогашен Цариброд) гостуваха в Станимака. Екипът на Act...

Да се представи Апостолът в толкова редуциран вариант, без да се пропуснат основни неща от неговата дейност и от личния му живот, не е никак лесно.“, коментира пред Actualno.com Иван Дуков - директор на асеновградския Исторически музей. Експозицията ще остане в Асеновград до 16.02.17 г., но оригиналите на документите ще могат да се видят само до 17 ч. на 08.02.17 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com