С поход-поклонение и прожекция на филм Асенoвград ще си спомни за Левски

1738
С поход-поклонение и прожекция на филм Асенoвград ще си спомни за Левски
Снимка: Actualno.com

Асеновград ще се преклони пред безсмърното дело, паметта и името на великия български революционер Васил Левски.

В неделя (18 февруари) стотици асеновградчани и гости на града ще посетят Мулдавския манастир „Света Петка“, където се пази скривалището на Апостола. Там от 12:00 ч. ще започне официалната част по повод 145 години от обесването на Левски.

Как да продаваме мартеници в Асеновград

Над 55 търговци на мартеници тази година ще изпълнят централната градска част на Асеновград. Най-нетърпеливите продавачи вече заеха сво...

Ще бъдат изречени възпоменателни слова и ще се състои панихида. Граждани и официални лица ще поднесат венци и цветя пред лика на Апостола. Асеновградското Сдружение "Устремени" също се включва в събитието с организиран поход до храма. За сборен пунк е обявено пространството пред детска градина "Мир" в квартал Изток в Асеновград, а началният час е 10:00 часа. До Светата обител ще се стигне по маршрут през местностите "Параколово" и "Криволиците".

След като отдадат почитта си, планът е групата да се отправи на кратък преход до параклис "Свети Илия" (Гръцкия), където по традиция участниците ще останат до края на деня. За първи път подобен предох се е провел на 16.02.36 г., като съвместна инициатива на туристическите дружества "Безово" и "Персенк".

С времето идеята добива популярност и през 40-те години на 20-ти век в инициативата се включват близо 12 000 души. Събитията в Асеновград по повод годишнината от смъртта на Апостола започнаха още днес /16.02.18 г./ в Градската библиотека, с поетична програма под надслов „С Левски в сърцето”.

Пешеходни пътеки в Асеновград изчезват дни след маркирането им

Маркират пешеходни пътеки в Асеновград, които след по-малко от две седмици изчезват. За парадокса сигнализираха читатели на Actualno.co...

В понеделник /19.02.18 г./ точно в 12:00 ч. ще се проведе възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Васил Левски в града. За Апостола ще напомни и прожекция на филма „Лъвский: европеец в българско”. Лентата ще бъде прожектирана в Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ на 22.02.18 г. /четвъртък/ от 13:30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com