12 загинали и 35 ранени при днешните терористични нападения в Иран

2520
12 загинали и 35 ранени при днешните терористични нападения в Иран

Две едновременни терористични нападения бяха извършени днес в Иран, предотвратена бе трета атака.

Според информация на Службата за извънредни положения най-малко 12 души загинаха, а пострадалите наброяват 35 души, които са настанени в четири болници на Техеран. Отговорност за нападенията пое терористичната групировка „Ислямска държава“, предава ТАСС.

Нападението срещу парламента

Арестувани са двама от нападателите в мавзолея на Хомейни

Иранската полиция арестува двама от нападателите в мавзолея на имам Хомейни край Техеран, съобщи агенция Мехр. По-рано бе съобщено, че...

Около 10:30 часа место време на територията на парламента, който е комплекс от сгради, нахлуха четири въоръжени лица. Те стреляха по охраната, след което взеха няколко заложници и се укриха из горните етажи на една от административните сгради на парламента.

Четирима бяха ликвидирани при операция на спецчаст от Корпуса на стражите на ислямската революция. Не се потвърдиха съобщенията, че един от терористите се взривил, пише още БГНЕС.

Депутатите не пострадаха, дори не бе прекъснато провеждащото се в момента заседание.

Акцията в мавзолея

Въоръжени нападения на две места в Техеран

Въоръжени мъже откриха стрелба по едно и също време в иранския парламент и в мавзолея на Аятолла Хомейни в Техеран, предадоха световнит...

Аналогична атака бе извършена в мавзолея на аятолах Хомейни, който се намира на 40 км южно от Техеран. По последни данни четирима души нахлуха на територията на мавзолея през западната му врата и предприеха опит да проникнат в самата гробница на създателя на съвременна иранска държава, стреляйки напосоки. В отговор полицаи откриха огън срещу терористите, единият от които се самовзриви. Вторият се опита да се скрие, но бе ликвидиран, като на него бе открит пояс с експлозиви. Не се потвърдиха първоначалните съобщения, че в нападението е участвала и жена. Не се потвърдиха и съобщенията за втори взрив.

Осуетено е още едно нападение

Стана известно също, че терористите подготвяли най-малко още едно нападение. Говорител на Министерството на информация (иранските спецслужби) съобщи, че силите за сигурност обезвредиха в столицата група, преди тя да предприеме действия. „Членовете на една от тези групи бяха задържани, преди да предприемат каквито и да е действия“ изтъкна той.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com