21 загинали, 30 000 без дом след наводнения в Индонезия (ВИДЕО)

2314
21 загинали, 30 000 без дом след наводнения в Индонезия (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Върху столицата на Индонезия се стовариха страховити наводнения, докато жителите празнуваха Нова година, при което загинаха най-малко 21 души, хиляди напуснаха домовете си, а местното летище беше затворено, предават световните медии, позовавайки се на представител на Министерството на обществените въпроси Йоко Харианто.

Пореден трус: 6,1 разтърси Индонезия

Земетресение с магнитуд 6,1 разтърси индонезийската част на остров Нова Гвинея, съобщи Американската служба за геоложки проучвания, цит...

Според световните медии, цитирани от БГНЕС, в резултат на наводненията са евакуирани над 30 хиляди души. Наблюдават се нарушения на трафика и електрозахранването.

Агус Уибово, говорител на Националната агенция за управление на бедствията, каза по-рано, че дъжд вали в поне 90 области от Нова година и много реки са прелели.

Уибово заяви в сряда, че мусонните дъждове и реките са потопили поне 90 квартала и предизвикали свлачище в Депок, град в покрайнините на Джакарта.

Сред загиналите е 16-годишен ученик, който е бил ударен от ток. Повече от 19 000 души са били във временни убежища, след като на няколко места нивото на наводненията достига до 3 метра.

Атентати в Индонезия и Афганистан взеха жертви

Заподозрян в самоубийствен атентат пред полицейски участък в Индонезия вероятно е причинил смъртта на свой съучастник, предаде БГНЕС Е...

Губернаторът на Джакарта Аниес Басведан заяви пред репортери, след като проведе проучи положението от въздуха, че 370 милиметра валежи - повече от три пъти над средното количество - са регистрирани в хълмистите райони на Джакарта и Западна Ява през новогодишната вечер, което довело до преливане на реки.

Той каза, че около 120 000 спасители са били разположени, за да евакуират засегнатите и да инсталират подвижни водни помпи, тъй като през следващите дни се прогнозират още валежи. Властите предупредиха, че наводнението е възможно да продължи до април, когато приключи сезонът на дъждовете.

Градската администрация обеща да завърши проекти по двете реки, включително язовир и шлюз, за да предотврати наводнения.

Телевизионни кадри и снимки показаха десетки коли, които плават в кални води, докато войници и спасители в гумени лодки се надпреварват да евакуират деца и възрастни хора, които се държат на покривите на ужасните си къщи.

Палмовото масло ражда пожари и смог в Индонезия

Actualno.com ви предлага анализ на ситуацията в Югоизточна Азия заради пожарите в Индонезия. Те се оказаха също толкова огромен проблем...

Наводнението потопи хиляди домове и сгради в бедни и богати квартали, принуждавайки властите да прекъснат доставките на електричество и вода и парализира транспортните мрежи.

Генералният директор на гражданската авиация Полана Праметисти заяви, че наводненията са удавили и пистата на летището за вътрешни полети на Джащкарта Халим Перданакусума.

Джакарта е дом на 10 милиона души или на 30 милиона, ако се броят тези в околностите а мегаполиса. Той е предразположен към земетресения и наводнения и бързо потъва поради неконтролираното извличане на подземни води.

През август президентът Джоко Уидодо обяви, че столицата ще се премести в местност в слабо населената провинция Източен Калимантан на остров Борнео.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

СЗО предупреди за кървава баня, ако Израел атакува Рафах

Десетки загинаха при свлачище и наводнение в Индонезия

Израел ограничава хуманитарната помощ за Газа

Израел с атака срещу военна структура на "Хизбула" (ВИДЕО)

Захарова предупреди Запада: Действия срещу Крим ще получат ответен удар (ВИДЕО)

Силно земетресение разтърси Филипините

25 девствени момичета всяка година: Отрядите за удоволствия на Ким Чен Ун (СНИМКИ)

Четири деца загинаха след израелска атака в Рафах (ВИДЕО)

Експлозии в Московска и Ленинградска област (ВИДЕО)

Китай продължава да оказва натиск върху Тайван

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com