Евакуацията от Афганистан продължава, но има опасения, че не може да бъдат спасени всички

1692
Евакуацията от Афганистан продължава, но има опасения, че не може да бъдат спасени всички
Снимка: Getty images

ООН евакуира още 120 свои служители и представители на неправителствени организации от Афганистан в Казахстан, се казва в съобщение, разпространено от официалния представител на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, предаде БГНЕС.

"ООН в Афганистан на 22 август взе 120 души от Кабул за Алмати, това е вторият подобен полет за последната седмица. Сред пътниците са служители на ООН и членове на няколко неправителствени организации, които са партньори на ООН в Афганистан" се казва в изявлението.

Талибаните наследиха недокоснати запаси от ценни изкопаеми

Сега талибаните държат ключовете за недокоснати полезни изкопаеми за трилиони долари, включително някои, които биха могли да подпомогна...

Организацията на обединените нации е съсредоточена върху осигуряването на "безопасността на хиляди свои служители и партньори" и работи за "доставяне на критична хуманитарна и друга помощ на милионите афганистанци в нужда", добавя Дюжарик.

Миналата седмица около 100 служители на ООН отлетяха от Кабул за Алмати, за да продължат да работят дистанционно. Преди решителната офанзива на талибаните, имаше около 3000 местни жители и над 700 чужденци в различни мисии на ООН в Афганистан.

Британските власти са евакуирали почти 6000 души от Афганистан, става ясно от данните, публикувани от Министерството на отбраната на Великобритания.

Общо от 13 август, когато стартира операцията по евакуация, 5 725 души са евакуирани от Афганистан, от които 3100 са афганистанци, попадащи в програмата за разселване и техните семейства. Сред тези, които намериха място на борда на самолетите, които напуснаха Афганистан, бяха британски граждани, включително служители на посолствата, както и малък брой граждани на други държави.

Петимата българи, евакуирани от Афганистан, вече са в България

Петимата български граждани, които бяха евакуирани от Афганистан в петък, вече са на родна територия, съобщи Министерството на външнит...

От Министерството на отбраната заявиха, че процесът на евакуация ще продължи "докато ситуацията със сигурността позволява тя да бъде координирана с американските партньори" и че "не е определена ясна дата за прекратяване на граждански полети".

В неделя британският министър на отбраната Бен Уолъс написа в The Mail on Sunday, че "никоя страна няма да може да евакуира всичките си граждани от Афганистан", контролиран от талибаните. Асоциацията на пресата интерпретира това като искане до властите на САЩ да отложат крайния срок за приключване на военната мисия на САЩ в Афганистан. Сега Вашингтон възнамерява да направи това на 31 август.

Талибанските бойци влязоха в Кабул без бой на 15 август и в рамките на няколко часа установиха пълен контрол над афганистанската столица. Афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че ще подаде оставка, за да предотврати кръвопролития и напусна страната. Вицепрезидентът на републиката Амрула Салех заяви, че в отсъствието на държавния глава той става временно изпълняващ длъжността президент, според конституцията и призова за въоръжена съпротива срещу талибаните. Западните държави евакуират своите граждани и персонала на посолствата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com