Европейските лидери в Турция и рамката на бъдещите връзки

2366
Европейските лидери в Турция и рамката на бъдещите връзки
Снимка: EC - Audiovisual Service

Докато председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се отправят към Турция на официално посещение за подобряване на двустранните връзки след напрежение в Източното Средиземноморие, представител на ЕС заяви, че това ще даде рамка за бъдещите отношения, съобщи в. „Сабах”.

Мишел и Фон дер Лайен ще представят перспективата за ключови икономически и дипломатически ползи за Анкара, включително повече финансиране за даването от страна на Турция на подслон на милиони сирийски бежанци.

Брюксел заяви, че пътната карта за възобновяване на сътрудничеството - съгласувана от лидерите на ЕС на срещата на върха миналия месец - зависи от „конструктивни” действия на Турция и да продължава да деескалира напрежението във връзка с проучванията на Турция за газови находища в Източното Средиземноморие.

Представител на ЕС заяви, че срещата във вторник в Анкара "няма да е моментът за преговори, но ще осигури рамка" по пътя напред.

Блокът беше насърчаван от помирителни действия от Анкара през последните няколко месеца, включително възобновяване на преговорите с Гърция по спорна морска граница и стъпки за подновяване на мирните усилия на ООН за разделен Кипър.

Но всички стъпки ще бъдат "поетапни, пропорционални и обратими" и ако Анкара се откаже, тогава ЕС предупреди, че може да наложи болезнени санкции върху страната.

ЕС подновява диалога с Турция

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се опитат в Турция да в...

Ако Ердоган не покаже, че действа в духа на сътрудничеството, всичко ще бъде блокирано, предупреди чиновникът от Брюксел.

Убеждаването на Турция да приеме условията няма да е лесно, което вече притисна ЕС да се премине по-бързо към „конкретни резултати“.

Членовете на ЕС са разделени по отношение на това как да се справят с Турция, като гръцката администрация на Кипър, Гърция и Франция настояват за твърда линия, докато други, водени от икономическата сила Германия, искат повече ангажираност.

Шефът на външната политика на блока Жозеп Борел настоява, че последното предложение за сътрудничество от лидерите на блока "може да бъде нова глава в отношенията между ЕС и Турция".

"Ситуацията остава крехка, но ЕС приветства тези предстоящи събития и жестове от страна на Турция и отговори, като протяга ръка", пише той.

Инцидент с турски кораби в гръцки води

Турски патрулни лодки днес сутринта са влезли в стълкновение с кораби на гръцката брегова охрана, докато няколко лодки с мигранти без д...

ЕС също така иска да види Турция "да допринесе положително" за разрешаване на конфликтите в Либия, Сирия и Нагорни Карабах, в които Анкара играе ключова роля.

Борел каза, че в Либия "сближаването на интересите бавно започва да се появява" след формирането на преходно правителство.

Позициите обаче изглежда се различават по отношение на Кипър, тъй като ООН се готви за проучвателни преговори с участието на международни играчи Турция, Гърция и Великобритания през април за подновяване на мирните усилия.

Турция и кипърските турци настояват за решение с две държави , докато както Брюксел, така и гръцко-кипърската администрация искат двуобщностна федерация.

"Най-здравословната формула за кипърския проблем е мирен развод", каза турски служител пред агенция Франс прес. „Решение с две държави и започване на срещи на тази основа.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com