Иран увеличи производството на петрол с 500 000 барела на денонощие

2569
Иран увеличи производството на петрол с 500 000 барела на денонощие
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран приложи предварително планирано решение за увеличаване на производството на петрол с 500 хиляди барела на денонощие след вдигането на санкциите от САЩ и Европа във връзка с изпълнението на ядреното споразумение, съобщават „Франс прес" и Ройтерс.

„С премахването на санкциите Иран е готов да увеличи производството с 500 000 барела на денонощие, от днес тази заповед влиза в сила", каза Рокнедин Джавади, ръководител на Националната петролна компания на Иран и заместник-министър на петрола.

Обама за договорката с Иран: Днес е добър ден

Президентът на САЩ Барак Обама направи изявление за иранската ядрена програма и други договорености с Техеран. То бе предавано по кан...

Тази сутрин един барел суров петрол „Брент" достигна до 13-годишнo дъно, като се търгуваше за кратко за под 28 долара. Към 14 часа днес еталон „Брент" се продаваше за около 29,50 долара за барел.

Анализаторите посочват като причина за поредния срив отмяната на санкциите срещу Техеран в събота и очакванията за излишък от петрол с навлизането на пазара и на добива от Иран.

През ноември иранските власти заявиха, че след отмяната на санкциите ще удвоят своя износ на суров петрол и той ще достигне 1.1 милион барела на ден.

През уикенда Европейският съюз и САЩ снеха икономическите и финансови санкции срещу Иран, след като Международната агенция за атомна енергия потвърди, че Техеран изпълнява сключеното през юли 2015 година споразумение за ядрената програма на Ислямската република.

Клинтън заяви, че ще въведе нови санкции срещу Иран, ако стане президент

Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент на страната от Демократическата партия Хилари Клинтън призова към нови санкции...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com