Сменят четеца на лични карти в болниците с пръстов идентификатор

5432
Сменят четеца на лични карти в болниците с пръстов идентификатор

Четецът на лични карти в болниците ще бъде сменен с пръстов идентификатор. Това заяви на пресконференция Тома Томов, представителят на КТ „Подкрепа” в Надзорния съвет на НЗОК във връзка въвеждането на пръстовите идентификатори в аптеки и болници, предаде БГНЕС.

Според Томов, със сигурност някаква форма на идентификация и контрол е необходима, независимо дали това ще бъде идентификатор чрез биометрични данни (пръстов идентификатор) или електронни карти. Подкрепили сме решение за биометрия, което е приложимо.

НЗОК няма да наказва болниците, които не са подали електронните си отчети в срок

Във връзка с обявеното бедствено положение в много общини заради влошените метеорологични условия в страната, НЗОК уведомява своите д...

С пръстовия идентификатор може да се злоупотреби много трудно, убеден е той. Томов обясни, че идеята на тази система като цяло е да идентифицира пациентът чрез пръстов идентификатор. НЗОК е подкрепила тази идея, като в нея е залегнало, че никъде не бива да се съхраняват изображения с пръстови отпечатъци.

Отпечатъците ни ще се взимат чрез устройство от пръста. Според Томов най-вероятно внедряването на идентификатора ще се случи постепенно. Той даде за пример, че сега според закона, при постъпване в болница, пациентът трябва да покаже личната си карта и идентификацията му става чрез нея и четец. Сега на мястото на този четец, който се прилага за лични документи ще се прилага четец за пръстовия идентификатор. Би следвало пръстовият идентификатор да се прилага в целия сектор на здравеопазването - личен лекар, болница и аптека. Идеята на идентификатора е да проследи движението на пациента по всички етапи на лечението му, стана ясно от думите на Томов. Той коментира, че засега пръстовият идентификатор е само идея.

Най-вероятно пръстовият идентификатор, обаче ще се въведе в най-ресурсоемките звена на системата и то след подписването на новия Национален рамков договор през април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване