Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април

15613
Ирански военни лидери предупредиха Израел с много по-голям удар от този на 13 април
Снимка: Islamic Revolutionary Guard Corps

Няколко ирански военни лидери се похвалиха на 1 май, че биха могли да ударят Израел с дронове и ракети в много по-голям мащаб от този, който светът видя на 13 април. Тогава Иран изстреля стотици безпилотни самолети и ракети към израелска територия в отговор на израелската атака по иранското консулство в Дамаск от 1 април - там бяха убити високопоставени членове на Иранската революционна гвардия.

Сега ирански лидери казват, че могат да нанесат по-големи щети на Израел, след като нападението им не постигна нищо съществено в тази насока.

Още: Израел свалил 25 от 30-те ирански крилати ракети още извън пределите на държавата

Иран плаши с още две-три вълни от дронове и ракети

Командирът на Иранската революционна гвардия (Корпус на гвардейците на ислямската революция) генерал-майор Хосейн Салами предположи, че Техеран би могъл да изстреля две или три допълнителни вълни от дронове и ракети срещу Израел и че всяка следваща вълна би намалила ефикасността на американската и партньорската противовъздушна отбрана. Припомняме, че САЩ, Великобритания и Йордания поеха контрола на защитата на Израел в нощта на 13 април и успяха да свалят почти всички въздушни цели извън израелска територия.

Снимка: Getty Images

Командирът на Въздушно-космическите сили на Иранската революционна гвардия бригаден генерал Амир Али Хаджи Заде заяви, че службата му е използвала "само 20% от силите си" при последното голямо нападение.

Американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) вече направи оценка, че Иран е моделирал нападението си от 13 април по примера на неотдавнашните руски атаки в Украйна. Също така оцени, че Техеран е разработил ударния си пакет, за да порази израелската противовъздушна отбрана, въпреки че САЩ и партньорите им са прехванали около 99% от дроновете и ракетите. Иранските лидери почти сигурно проучват атаката от 13 април, за да извлекат поуки и да разберат как да поразяват ПВО на Щатите и на съюзниците им в бъдеще, анализират от ISW в обзора си за Близкия изток за 1 май.

Още: Ударът на Иран срещу Израел: успех или провал?

Няколко високопоставени ирански военни, включително Салами, отделно определят атаката като успешна, тъй като тя демонстрирала иранската готовност да се нападне Израел директно. Тези изявления повтарят подобни изказвания на върховния лидер Али Хаменей от 22 април, който тогава похвали висшите военни командири за ролята им в атаката. Също така заяви, че "волята на иранската нация и въоръжени сили" е по-важна от това колко боеприпаси е изстрелял Иран или колко от боеприпасите са поразили целта си.

Тези изявления са в съответствие и с думите на Салами и други представители на режима, които през последните седмици заявиха, че Иран е възприел нова политика на пряко насочване към Израел в отговор на израелските нападения срещу иранските интереси.

Още: Конфликтът "Иран-Израел": Как се стигна дотук? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

13 външни министри към Израел: "Спрете офанзивата в Рафах"

Над 300 камиона с хуманитарна помощ са изпратени в Ивицата Газа

Сестрата на Ким Чен Ун отрече Пхенян да доставя оръжия на Русия

ООН съобщава, че Ивицата Газа е спряла да получава гориво

Ердоган: Човечеството трябва да подкрепи борбата на палестинския народ за свобода

Китай: Путин и Си обсъдиха на чаша чай стратегически въпроси

Нетаняху: Битката в Рафах е критична за кампанията в Газа

Пак проблеми с Boeing: Самолет кацна аварийно след пламнал двигател (ВИДЕО)

Защо Путин не взе в делегацията си в Китай директора на "Газпром"?

След дълго мълчание: Бившият пакистански премиер се появи публично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com