"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Газиантеп

651
"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Газиантеп
Снимка: Gettyimages

Извършителят на атентата в югоизточния турски град Газиантеп на 1 май е член на терористична клетка на „Ислямска държава“, която стои зад нападенията в Диарбекир, Суруч, Анкара и Истанбул.

При самоубийствения атентат с кола бомба срещу полицейски участък в Газиантеп в неделя загинаха двама полицаи, а 23 души бяха ранени.

В статия, озаглавена „Дори името му е било известно", вестник "Хюриет" съобщава, че пет дни преди атентата служители на разузнаването са предупредили силите за сигурност в Газиантеп за възможно нападение в града. Разузнаването е съобщило и, че лицето Исмаил Гюнеш, член на Даеш, може да участва в подготвянето на атентат в града.

Турция атакува цели на Ислямска държава чрез дронове

Дронове, излитащи от военновъздушната база „Инджирлик“ в Турция, извършиха атаки срещу цели на „Ислямска държава&ld...

След извършен ДНК-анализ, взет от разкъсаните части на камикадзето в Газиантеп, било установено, че името му е Исмаил Гюнеш.

Водещите турски издания "Хюриет" и "Сабах" информират, че Исмаил Гюнеш се е присъединил към "Ислямска държава" преди около две години. Той е бил вербуван от чичо си - Ахмет Гюнеш, който е сред лицата, планирали кървавия атентат пред централната гара в Анкара (през октомври миналата години). Самият Ахмет Гюнеш бил убит преди известно време в Сирия.

Исмаил Гюнеш и Ахмет Гюнеш са били членове на групата Дурмаз - клетка на Даеш, базирана в Газиантеп. Ръководител на групата Дурмаз е т. нар. "емир" на терористичната организация в Турция Юнус Дурмаз.

"Хюриет" припомня, че името на Юнус Дурмаз фигурира в червения раздел на списъка с имената на издирваните терористи, членове на джихадистката организация. За достоверна информация за джихадиста турските власти предлагат награда до 4 милиона турски лири. Исмаил Гюнеш е заминал за Сирия през 2014 г. Наскоро той е преминал нелегално от Сирия в Турция.

Трима убити и над 50 ранени при атентати в Турция

Три атентата белязаха неделния ден в Югоизточна Турция, коли бомби атакуваха бази на сигурността, късно през нощта медиите разпростра...

Изданията уточняват, че пет дни преди атентата в Газиантеп от разузнаването е било изпратено предупреждение, че членове на "Ислямска държава" планират атентати срещу полицията, военните или общински сгради в Газиантеп.

Въпреки засилените мерки за сигурност обаче силите за сигурност не успяха да предотвратят поредния самоубийствен атентат в Турция.

Разузнаването и полицията са разполагали със снимки и данни за Исмаил Гюнеш. Той е бил следен от разузнаването, като е бил поставен в категорията - "пасивен боец", добавят турските медии.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com