"Ислямска държава" прониква в Западните Балкани

10103
"Ислямска държава" прониква в Западните Балкани

Заплахата от терористите на "Ислямска държава" /ИД/се приближава все повече до Западна Европа. Според информации на хора от службите за сигурност във в. "Велт ам зонтаг", Западните Балкани вече са се превърнали във вход за джихадистите към конфликтните региони, предаде БГНЕС.

Това развитие предизвиква все по-голяма загриженост сред международната общност. Немските тайни служби наблюдават от няколко месеца тенденция на Западните Балкани за изграждане на увеличен брой мрежи на радикални ислямисти. В Босна и Херцеговина, Албания и Македония салафистки имами набират бойци за участите в конфликтите в Сирия и Ирак. Само от Косово за кризисните региони са заминали 250 джихадисти, което, измерено спрямо населението, прави тази държава рекордьор в това отношение в Европа.

Освен това Западните Балкани служат за предпочитан транзитен пункт по пътя на ислямистите към Близкия изток. Джихадисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия минават от там с коли. "Предполагаме, че там се провежда и своеобразно първично обучение на джихадистите", твърди представител на тайните служби.

Само че балканските държави не служат само за набиране на радикални ислямисти. Те са и пункт по пътя им обратно, където е възможна подготовката за терористични атаки. През април член на ИД извърши нападение срещу полицейски участък в босненския град Зворник, при което уби един полицай и рани други двама. Това предизвика мащабна операция в цялата страна по претърсване и арести на радикални ислямисти.

Германското вътрешно министерство говори за растяща заплаха, която произтича от завръщането на радикални ислямисти от бойните полета в Близкия изток. Според информации на "Велт ам зонтаг" през тази седмица немските служби ще информират на закрито заседание депутати от Бундестага за специфичната заплаха, произтичаща от Западните Балкани.

Държавният департамент на САЩ нееднократно предупреждава за големия брой джихадисти, свързани с халифата, от региона на Западните Балкани. Американското министерство на правосъдието вече помага в региона за наказателното преследване на завръщащи се от кризисните страни джихадисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com