Ким Чен Ун се оплака от САЩ на ООН, Вашингтон с нови санкции срещу КНДР

2045
Ким Чен Ун се оплака от САЩ на ООН, Вашингтон с нови санкции срещу КНДР

КНДР официално се обърна към СС на ООН с молба за провеждане на спешна среща за обсъждане на провеждащите се съвместни военни маневри на САЩ и Южна Корея "Key Resolve" и "Foal Eagle", предаде БГНЕС.

Според постоянния представител на КНДР в ООН Ча Сон Нам, тези маневри представляват заплаха за международния мир и сигурност и заслужават спешно разглеждане от СС на ООН. Осведомен източник от СС на ООН заяви пред ТАСС, че писмото на Ча Сон Нам е получено, но не вземано никакво решение за свикване на среща. В миналото вече КНДР се е обръщала към ООН с молба за обсъждане на американско-южнокорейските маневри, но това е оставало без отговор. В писмото си севернокорейският представител предупреждава, че ако СС на ООН "отново игнорира справедливото искане на КНДР", то "ще демонстрира, че се отказва от своята основна мисия за поддържане на международния ми и сигурност" и "се превръща в политически инструмент в ръцете на отделни държави".

Русия и Китай са против ядрената програма на Северна Корея, но и против американка ПРО на полуострова

Русия и Китай се обявиха против ядрената програма на Северна Корея. Двете държави също така се противопоставиха на разполагането н...

Севернокорейският генерален щаб заяви, че счита съвместните учения на САЩ и Южна Корея за агресия и заплаши, че в случай на най-малка провокация, то "части на Корейската народна армия ще проведат операция по освобождаването на цяла Южна Корея, включително и Сеул".

Междувременно американският президент Барак Обама подписа указ, разрешаващ налагането на допълнителни санкции срещу Северна Корея, в момент, когато Пхенян засилва заплахите си и държи американски гражданин. Санкциите, които се въвеждат със съгласието на ООН, са насочени срещу енергийния, финансовия сектор, морския транспорт на Северна Корея.

В началото на март Съветът за сигурност на ООН наложи нова серия от тежки санкции срещу Северна Корея след последните ядрени опити и изстрелване на балистични ракети, извършени от режима в Пхенян. В средата на февруари САЩ приеха свои собствени мерки, които включват изземане на активи, забрана за издаване на визи, отказ на държавни договори от страна на САЩ. Въпреки това севернокорейският ръководител Ким Чен Ун даде заповед на 10 март за извършване на нови изпитания на ядрени бойни глави. Белия дом призова Пхенян да помилва американския студент, който бе осъден от севернокорейското правосъдие на 15 години каторга за подривна дейност. Присъдата срещу 21-годишният Ото Уормбиър, който е студент в университета във Вирджиния, бе произнесена от върховния съд на Северна Корея, съобщи по-рано официалната агенция КЦНА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com