Анджелина Джоли посети мигрантите в Гърция и поиска мир

3517
Анджелина Джоли посети мигрантите в Гърция и поиска мир
Снимка: Getty Images/Guliver

Холивудската звезда и посланик на добра воля на Върховния комисариат за бежанците на ООН Анджелина Джоли алармира за бедстващото положение на мигрантите, струпани край гръцкото пристанище Пирея. Джоли посети самоделния лагер край порта, намиращ се в близост до столицата Атина и заяви, че бежанците се намират във „влошаваща се хуманитарна ситуация” и имат нужда от помощ.

Звездата прекара около половин час на мястото и разговаря със служители на ООН и мигранти, влезли от Турция в Гърция през Егейско море.

Над 1 милион мигранти са влезли през Гърция от началото на 2015 г.

Над 1 милион са мигрантите, влезли в Гърция от началото на 2015 година. Това съобщиха от Върховния комисариат за бежанците на ООН. &b...

Около 4000 души в момента са натъпкани в терминалите на пристанището и палатки около него. Това е малка част от общия брой на мигрантите, които останаха в Гърция, след като балканските страни на север от нея затвориха границите си за търсещите път към Северна и Западна Европа.

Джоли трудно си проправяше път в тълпата от хора и отправяше предупреждения към охраната си да внимава с многото деца, пише АФП.

След като си тръгна от Пирея, Джоли се срещна и с премиера на страната Алексис Ципрас, който й обясни, че 30 000 души са спрени в континенталната част на Гърция заради решението на балканските страни да преустановят достъпа на транзитно преминаващите.

Тя посети и лагера Елеонас край Атина, в който има 700 души. Очаква се Джоли да тръгне и на север, където броя на мигрантите и условията в лагерите в близост до македонската граница са далеч по-лоши.

6-те точки на споразумението ЕС-Турция

Европейската комисия (ЕК) представи шест точки, които ще бъдат следвани във взаимоотношенията между Европейския съюз и Турция, след кат...

По-рано от Върховния комисариат за бежанците, който Джоли представлява, официално обявиха изчисленията си, че от началото на 2015 година над 1 000 000 души са влезли в Гърция през Егейско море. Удавилите се при опасното преминаване вече са 3771.

Вчера Анджелина Джоли посети долината Бека в Ливан, където също има лагер на сирийски бежанци. Джоли определи ситуацията там като "трагична и срамна" и призова международната общност да работи "за мира, който все още изглежда далеч".

Вижте кадри от посещението ѝ в галерията ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com