Китай призова СЗО да разследва "изпускането" на вируса от лаборатории на други страни

2353
Китай призова СЗО да разследва "изпускането" на вируса от лаборатории на други страни
Снимка: iStock

СЗО трябва да проучи вероятността за изпускане на коронавируса от лаборатории от други страни, включително и САЩ. Това заявиха от министерството на външните работи на Китай, съобщи ТАСС.

"Що се касае до вероятността за изтичане на вируса в резултат на лабораторен инцидент, членовете на експертната група заявиха, че в случай на необходимост те ще проведат изследване в лабораториите по целия свят. Както ви е известно, в лабораторията в Ухан вече бяха проведени такива изследвания. Но кога ще открият Форт Детрик за експертите? Бих искал да ви попитам защо чуждестранни медии не съобщават за лабораторията Форт Детрик. Имаше новини за нея през юни 2019 г., но след това изчезнаха. Защо мълчите?", заявяват от китайското ведомство.

Форт Детрик e биологична лаборатория на САЩ в щат Мериленд, Фредерик. Мястото е център на програмата за биологични оръжия и биологична защита на САЩ от 1943 г. до 1969 г. След прекратяването на тази програма, базата складира елементи от програмата за биологична защита на Съединените щати.

Мястото първоначално е наричано „Лагер Детрик“, кръстено в чест на хирургът майор Фредерик Л. Детрик, който служи във Франция по време на Първата световна война.

В същата лаборатория е създадено веществото хербицид-дефолиант, използвано по време на американската война във Виетнам.

Генералната счетоводна служба на САЩ издава доклад на 28 септември 1994 г., в който се посочва, че между 1940 и 1974 г. DOD и други агенции са изследвали стотици хиляди хора в тестове и експерименти с опасни вещества.

През 2009 г. изследванията в лабораторията са прекратени от Агенцията за токсични вещества и болести, тъй като се установява съхранение на патогени, които не са включени в списъка на опасни биоматериали. През юни 2008 г. Агенцията за опазване на околната среда заявява, че планира да добави базата към списъка на най-замърсените места в страната. Към тази дата там са работили около 7 900 души. През 2012 г. Националният съвет за научни изследвания на Съединените щати публикува доклад, след като направи разследвания на потенциални опасности за общественото здраве.

За пръв път: Броят на заразените с COVID-19 у нас за денонощие надхвърли 5 000

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза рекорд като абсолютно число и за пръв път от началото на епидемията у нас надхвърли псих...

Лабораторията отново е затворена през септември 2019 г., когато американските центрове за контрол и превенция на болестите издадоха заповед за прекратяване на изследователските дейности поради остарели съоръжения и изтичане на опасни материали в системата за парна стерилизация, увредена вследствие на буря. Лабораторията привлича общественото внимание с петиция в уебсайта на Белия дом на 10 март 2020 г., свързана със съвпадения във времето между закриването и избухването на вирусната пандемия с COVID-19. Във връзка с необходимостта от нови изследвания CDC дава достъп лабораториите на ниво 3 и 4 на 27 март 2020 г., в които се изучава вирусните заболявания.

Припомняме, че по-рано ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че е необходимо допълнително разследване, за да се изключи окончателно теорията, че COVID-19 е възникнал в лаборатория в Китай, предаде БГНЕС. Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че въпреки че лабораторна авария е най-малко вероятната причина за пандемията, са необходими по-обширни изследвания.

Вирусът беше открит за първи път в Ухан, в китайската провинция Хубей в края на 2019 година. Досега новият коронавирус е отнел живота на над 2,7 милиона души, а повече от 127 милиона по целия свят са се заразили - толкова са диагностицирани официално. За над 16 300 има съмнение, че са повторно заразили се, но статистиката в това отношение е крайно съмнителна, предвид трудния начин за доказване - трябва да се сравняват взети проби от момента, когато са се появили симптоми за пръв път и когато е имало за втори, да се направи секвенция на пробите и да се сравнят по определени маркери.

През януари международен екип от експерти на СЗО пътува до Ухан, за да проучи произхода на вируса. Техните изследвания се основаваха на проби и доказателства, предоставени от китайски служители, а не събрани от тях самите. Гебрейесус заяви, че екипът е имал затруднения с достъпа до сурови данни и призова за "по-навременно и всеобхватно споделяне на информация" в бъдеще.

Екипът проучи всички възможности, включително теория, че вирусът е изпуснат от Института по вирусология в Ухан. Институтът е водещ в събирането, съхранението и изследването на коронавируси на прилепи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com