Китай засилва сигурността си заради подлсушванията

13340
Китай засилва сигурността си заради подлсушванията
Снимка: Getty Images / Guliver

Китай ще засили сигурността си след твърденията, че американската Национална агенция за сигурност (NSA) е събирала данни на милиони телефонни разговори в Европа и е подслушвала лидерите на основните съюзници на САЩ, заяви правителството в сряда, предаде Ройтерс, цитирана от Стандарт нюз.

"Подобно на много други страни, ние отделяме специално внимание на тези доклади", заявиха от китайското външно министерство.

ЕС призова САЩ за възстановяване на доверието

САЩ трябва да действат неотложно за "възстановяване на доверието" с европейците, подкопано от новите разкрития за американския шпиона...

"Китай е загрижен за продължаващите разкрития за подслушванията."

"Ние ще предприемем необходимите стъпки, за да осигурим сигурността на нашата собствена информация", гласи още съобщението.

Ръководителят на NSA защити организацията във вторник, заявявайки, че действа в рамките на закона да спре въоръжени атаки и нарече сведенията, че NSA събира данни за милиони телефонни разговори в Европа, неверни.

Белият дом ограничи някои програми на NSA, включително тази, която е следила мобилния телефон на германския канцлер Ангела Меркел.

САЩ се опитват да успокоят гнева на Европа

Изправен пред неотслабващия гняв на европейците, Белият дом обеща да се опита да ограничи действията на американските разузнавателни с...

Китай не коментира дали те също извършват мащабни подслушвания на отвъдморските телефонни разговори, но силите за сигурност на страната се смята, че провеждат подобни операции, поне на вътрешния пазар.

Чуждестранни дипломати казват, че често трябва да оставят своите мобилни телефони и преносими компютри и таблети у дома, когато пътуват до Китай, заради опасенията за китайско наблюдение и хакерство.

Китайското правителство често е обвинявано, особено от страна на САЩ, че подслушва компютърни мрежи в чужбина, както на компании, така и на държавни ведомства.

Китай последователно отрича обвиненията, заявявайки, че е една от най-големите жертви на световното хакерство.

Обама нареди проверка на службите за подслушванията

Президентът на САЩ Барак Обама е разпоредил да започне проверка на задграничната дейност на Агенцията за национална сигурност (АНС), ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com