Лидерът на Туркменистан реже безплатните вода, електричество и газ

3957
Лидерът на Туркменистан реже безплатните вода, електричество и газ
Снимка: Thinkstock

Авторитарният президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов призова за край на безплатното използване на битова газ, електричество и вода от населението заради задълбочаващите се икономически проблеми в богатата на енергийни източници средноазиатска република.

Бердимухамедов обяви придобивките, въведени от ексцентричния му предшественик Сапармутат Ниязов, за „напълно неефективни”, пише държавният в. „Неутрален Туркменистан”.

Ниязов, който се титулуваше „баща на всички туркмени”, през 1993, малко след като страната получи независимост от СССР, направи водата, електричеството и газта безплатни.

Финансови санкции бяха налагани само след превишаване на определен лимит на консумация.

През 2014 Бердимухамедов увеличи размера на глобите, за да намали разхищенията.

В момента всеки туркменски гражданин има право на 35 безплатни киловатчаса електроенергия и 50 кубически метра газ месечно, както и на 250 литра вода дневно.

Правителственият печатен орган съобщи, че Бердимухамедов „е разпоредил” на ресорния по икономическите въпроси зам.-министър-председател „да подготви предложения за отмяната на всички придобивки”.

59-годишният държавен глава, който е начело и на министерския съвет, каза, че безплатните вода, електроенергия и газ ще бъдат запазени само за онези от 5-те милиона туркменистанци, които се нуждаят от социални помощи.

Туркменистан е на четвърто място в света по залежи на природен газ и продава главно на Китай.

Туркменистан прие нова конституция

В Туркменистан парламентът прие новата редакция на националната конституция, която влиза в сила след като президентът Гурбангули Бердим...

Краят на държавното субсидиране се обявява в навечерието на Азиатските игри по бойни изкуства на открито и на закрито, на които през септември домакин ще бъде столицата Ашхабад.

Миналата година беше построено международно летище с форма на птица на стойност над 2 млрд. долара.

Бердимухамедов призова също за „ускоряване на прехода към пазарно ориентирани отношения”.

Националната парична единица манат продължава да отслабва след срива на цените на газта през втората половина на 2014 и прекратяването на продажбите за Русия.

Откакто в началото на 2015 правителството съкрати една пета от официалната стойност на маната, един долар се разменя за 3,5 маната, но на черно доларът се продават и за 6 маната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com