Олимпиадата в Токио 2020 ще се проведе независимо от това какво става с коронавируса

1160
Олимпиадата в Токио 2020 ще се проведе независимо от това какво става с коронавируса
Снимка: Getty Images/Gulliver

Отложената заради пандемията Олимпиада ще се проведе това лято „независимо от еволюцията на COVID-19“, разкри президентът на Токио 2020 Йоширо Мори, разсейвайки съмненията за провеждането на големия форум.

Организаторите, японското правителство и официалните лица на Игрите се опитват да спечелят подкрепа за Олимпийските игри независимо от повишения брой заразени в света, по-малко от шест месеца преди церемонията по откриване. Съмненията относно Олимпиадата се покачиха, след като няколко страни отново влязоха в локдауни, като големи части на Япония в момента са под извънредно положение, но Мори вдъхна увереност. „Със сигурност Игрите ще се проведат независимо от еволюцията на COVID-19. Трябва да спрем да обсъждаме дали ще проведем Олимпиадата или не, а да говорим за това как да я проведем. Нека помислим за нови вид на Олимпийските игри в този случай“, като той на среща на организаторите и членове от японската управляваща партия в Токио.

Токио поиска да бъде обявено извънредно положение

Местните власти в Токио призоваха японското правителство да обяви извънредно положение поради нарастването на новите случаи на коронави...

Коментарите му идват часове преди премиерът на страната Йошихиде Суга да обяви удължаване на извънредното положение с един месец – което означава, че мярката ще продължи до 7 март в Токио и някои други части на държавата. Затегнатите рестрикции по границите след скока в броя на заразените вече доведе до отлагането на някои спортни събития, включително първото тестово събитие за Олимпиадата – квалификация за артистично плуване, която бе насрочена за март месец. Щафетното предаване на олимпийския огън трябва да стартира по план на 25 март.

В сряда, организаторите се очаква да дадат допълнителни подробности за удължените контрамерки срещу коронавируса за Игрите, които бяха отложени с година миналия месец заради вируса. Общественото мнение в Япония обаче показа наскоро, че 80% от жителите подкрепят ново отлагане или отмяна на Токио 2020. Организаторите заявиха, че нито една от двете опции не е дискутирана, като допълниха, че са получили силна подкрепа от Международния олимпийски комитет (МОК) и атлетите по света, предава БГНЕС.

Олимпийският министър Сейко Хашимото каза на срещата, че също е уверена в провеждането на Олимпиадата. „Успешното провеждане на Игрите в Токио ще демонстрира един обединен свят“, сподели бившата олимпийска състезателка, добавяйки че Олимпиадата ще донесе „надежди и мечти“ на света, и „ще изпрати послание, че Япония може да допринесе за разрешаването на проблеми, пред които е изправен светът“.

Няколко важни решения обаче тепърва трябва да бъдат взети – включително това дали ще има чуждестранни фенове и колко зрители ще получат разрешение да присъстват на олимпийските стадиони. Япония все още не е одобрила ваксини срещу коронавирус, като не се очаква да започне ваксинация на местното население най-рано преди края на февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com