Русия е на път да стане основен световен износител на оръжие

14229
Русия е на път да стане основен световен износител на оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия е на път да се превърне в основен износител на оръжие в света. Само от началото на тази година Москва е продала военна техника на стойност два милиарда долара.

По данни на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество, през миналата година руският износ на военна продукция е донесъл в хазната близо 16 милиарда долара. Тазгодишните поръчки надхвърлят в пъти този показател и възлизат на 47 милиарда долара. За последните 10 години Русия е утроила износа на специална продукция и вече владее 27 % от световния пазар, отстъпвайки единствено на САЩ, които имат дял от 29 %.

Г-8 изключи Русия от срещата на върха

Лидерите на седемте най-развити икономически страни, влизащи в състава на Г-8, решиха да проведат собствена среща на върха в Брюксел ...

Руските оръжия и военна техника се продават в 52 страни, като основни клиенти са Индия, Китай и Алжир, а също така страните от Азиатско-тихоокеанския регион и Африка. Съществен дял в износа имат самолетите, като за четири години са били продадени 219 бойни машини от различен клас.

Ирак се очертава като един от големите купувачи на руски хеликоптери „Алигатор" и „Нощен ловец". Подписаните с тази страна оръжейни договори са за 4,3 милиарда долара.

Според експерт, руското оръжие и военна техника се ползват с голям успех на световните пазари главно заради тяхната надеждност, лесна поддръжка и отлично съотношение между цена и качество. Освен това Русия предлага не само своята готова продукция, но и лицензи за производството на съответното оръжие на място, предаде КРОСС.

 

Все по-често руски разузнавачи летят до българското Черноморие

От началото на тази година има много сериозно нарастване на броя на полетите, които руски разузнавателни самолети осъществяват близо до...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com