Все по-често руски разузнавачи летят до българското Черноморие

28581
Все по-често руски разузнавачи летят до българското Черноморие
Снимка: БГНЕС

От началото на тази година има много сериозно нарастване на броя на полетите, които руски разузнавателни самолети осъществяват близо до българското Черноморие. Затова българските изтребители също излизат все по-често в рамките на инициативата „Въздушна полиция”, която се осъществява от НАТО, информира вестник „Сега”.

Министърът на отбраната Ангел Найденов е потвърдил информацията, но не е дал конкретни данни колко полети са осъществени от руски и наши самолети. "В последните месеци по-скоро имаме зачестяване на полети на руски самолети, което поражда необходимостта да бъдат вдигнати във въздуха и съответно да бъдат контролирани тези полети от страна на ВВС", каза пред "Дарик" Ангел Найденов. По думите му почти всеки ден се налага българските МиГ-29 да излитат, за да прехващат руските самолети.

Москва прати бойни самолети в Беларус

Русия потвърди, че изпраща шест бойни самолета и три военно-транспортни самолета в Беларус в отговор на увеличаването на разузнавател...

Причината, поради която изтребителите излитат, е, че руските самолети се намират във въздушното пространство над Черно море без полетен план и летят в близост до националните граници. Не е ясно какво превозват и каква е целта на полета им. Руските Ил-20 се използват за радиотехническо разузнаване и по неофициална информация, прелитайки в близост до въздушната ни граница, те целят да наблюдават радарите ни.

Освен български изтребители, срещу руските апарати се включват още и турски самолети. На 3 март турски изтребители F-16 са препречили пътя на руски Ил-20 в близост до турското Черноморско крайбрежие, съобщи турската частна телевизия НТВ. След намесата на осем самолета F-16 на турските ВВС руският самолет, който летял паралелно на турското Черноморско крайбрежие, е останал в рамките на международното въздушно пространство.

През миналата седмица България и Гърция подписаха второ техническо споразумение в рамките на „Въздушна полиция”. Първото е от 2010 година. Такова споразумение имаме и с Румъния.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика