Г-8 изключи Русия от срещата на върха

28470
Г-8 изключи Русия от срещата на върха
Снимка: Getty Images/Guliver

Лидерите на седемте най-развити икономически страни, влизащи в състава на Г-8, решиха да проведат собствена среща на върха в Брюксел през юни, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на френски дипломатически източник, цитиран от "Ройтерс" и БГНЕС.

Във връзка с изострянето на кризата около Украйна и Крим седемте страни-членки на Г-8 /Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония/ в началото на март обявиха, че преустановяват подготовката на срещата на върха на "осморката", която трябваше да се проведе на 4-5 юни в Сочи.

Лидерите на 7-те страни, които проведоха извънредна среща в Хага по искане на американския президент Обама по въпросите на ядрената сигурност, обсъдиха отношенията с Русия.

Източникът заяви, че седморката е обсъждала въпроса не за преустановяване на членството на Русия, а замяна на срещата на върха на Г-8 през 2014 г., която трябваше да се проведе в черноморския курорт Сочи, със среща на "седморката" в Брюксел", съобщи Ройтерс.

Решението за провеждането на среща на "седморката" в Брюксел бе потвърдено и от председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой в социалната мрежа "Туитър".

Лавров не се впечатлява от бъдещо изключване на Русия от Г-8

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че не вижда „голяма трагедия” в това Москва да бъде изключена от Г-8 заради а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия