САЩ отворени да се разберат с Русия за Сирия

12385
САЩ отворени да се разберат с Русия за Сирия
Снимка: Getty Images

Вашингтон заяви, че е отворен към разговори с Русия за кризата в Сирия, предаде AFP.

Съобщението идва, след като се появиха данни, че Москва е изпратила войски и оръжия към раздираната от конфликти страна. 

САЩ потвърди, че американски специални части подпомагат кюрдските сили в Сирия

Американски части от силите за специални операции се намират в Сирия като помощна сила към кюрдските отряди, борещи се срещу „Исл...

САЩ са готови да проведат „тактически и практически дискусии“, каза говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

Ливански медии съобщиха, че руски военен персонал, придружен от конвой с оборудване е пристигнал в сирийския град Хама като поредна стъпка на Москва към разрастване на военните обекти в Сирия, охранявани от Русия. За това съобщиха ливански медии.

Същевременно Москва отхвърли твърденията, че Русия е предлагала през 2012 година отстраняването на президента на Сирия Башар Асад „по елегантен начин", отбелязвайки, че тя никога не е призовавала за смяна на режима. "Мога само още веднаж да повторя, че Русия не се намесва в смяната на режимите. Да се отстранява някой от власт, елегантно или не, е нещо, което Русия никога не е правила“, заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

"Необходимо е ЕС да изисква от САЩ и Русия да намерят решение за справяне с проблема "Ислямска държава" (ИД). Това заяви пред "Фокус" Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, коментирайки ситуацията с ИД.

САЩ предупредиха Кремъл, че Башар Асад няма място в коалицията срещу ИД

Вашингтон предупреди Русия, че сирийският лидер Башар Асад няма място в операциите на коалицията срещу групировката „Ислямска дър...

"Големите играчи тук са САЩ, Русия, Китай. Има роля и Иран, и Арабските страни. Те трябва да загърбят геополитическите игрички, които САЩ и Русия си разменят – коя антитерористична коалиция е по-голяма и кой трябва да се включи в нея. Моята критика към САЩ и Русия е, че позволиха толкова дълго тази зараза да се разпространява и да всява ужас сред хората, които бягат в бежански лагери“, каза Андрей Ковачев. По думите му „бежанците отиват първо в Турция, Йордания и Ливан, а след това се насочват и към европейската граница“.

Според Ковачев атаките по въздух срещу „Ислямска държава“ не са достатъчни. Той допълни, че е необходима и сухопътна операция, но не е ясно дали Русия има готовност да се включи в подобна операция. Затова е необходимо Русия да се обедини в коалиция с САЩ, обясни Ковачев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com