САЩ потвърди, че американски специални части подпомагат кюрдските сили в Сирия

13634
САЩ потвърди, че американски специални части подпомагат кюрдските сили в Сирия
Снимка: Gettyimages

Американски части от силите за специални операции се намират в Сирия като помощна сила към кюрдските отряди, борещи се срещу „Ислямска държава“. Това заяви говорителят на централното военно командване на САЩ пред комисия на Сената, цитиран от Middle East Eye и агенции.

Генерал Лойд Остин разкри пред Сенатската комисия по въоръжените сили на САЩ, че силите за специални операции са „ангажирани с YPG“ в разкъсваната от гражданска война Сирия. Остин твърди, че екипът за специални операции е там, за да „консултира и подпомага“ кюрдските сили, но не е участвал в бойни действия.

Човечността умря още през 2013 г., но вие не забелязахте

Когато тялото на малкия Айлан бе изхвърлено на брега на Бордрум, това травмира целия свят. А съвсем до скоро някой питаше: „Какво...

Кюрдските бойци от Отрядите за народна защита (YPG) в северната част на Сирия са в челните редици в борбата срещу „Ислямска държава“ и сега контролират като автономия територии в северната и североизточната част на Сирия.

Новината вероятно ще усложни отношенията между САЩ и Турция, която в момента е ангажирана в бойни действия с Кюрдската работническа партия (ПКК), които са идеологически и стратегически партньори на YPG в Сирия.

По време на заседанието, Остин също заяви, че ще бъдат предприети „необходими действия“, ако разследванията покажат, че разузнавателните доклади са били преувеличени, за да изглежда така, че има по-сериозен напредък срещу „Ислямска държава“, отколкото е реално. Разследването започна след като офицер от централното командване на въоръжените сили на САЩ подаде жалба през юли.

„От медийните репортажи се предполага, че предполагаемият брой на бойците от „Ислямска държава“, който ЦРУ смята, е останал непроменен, въпреки въздушните удари, което предполага, че или са погрешни, или че ИД са попълнили загубите – което също не е добре“, заяви председателят на комисията сенатор Джон Маккейн, цитиран от NBC.

Причините са в Сирия

Все по-често се говори за това, че най-накрая трябва да бъдат изкоренени причините, които карат милиони да напуснат родината си и да се...

Въпреки че президентът на САЩ Барак Обама обеща, че няма да има изпращане на сили в Сирия, американски части са извършили редица целенасочени операции в страната.

През май екип от специалните сили на САЩ заяви публично, че е имало сухоземна операция срещу ИД в Сирия, като е бил убит високопоставен командир, който е подпомагал финансовите, нефтените и газовите операции на групировката.

По-рано е извършена също операция – през лятото на 2014 година, в която американските специални части са опитали да освободят американския журналист Джеймс Фоли, който беше отвлечен от ИД.

Автор: Руслан Трад

Москва: Русия никога не е искала да сваля "елегантно" Башар Асад

Москва отхвърли твърденията, че Русия е предлагала през 2012 година отстраняването на президента на Сирия Башар Асад „по елеганте...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com