Десетки загинали при удари в Газа, израелски танкове напредват в Рафах

3307
Десетки загинали при удари в Газа, израелски танкове напредват в Рафах
Снимка: Getty Images

Най-малко 38 палестинци са загинали днес при израелски въздушни и артилерийски удари в Ивицата Газа. Израелските въоръжени сили водят боеве с екстремисти от групировката „Хамас" в град Рафах в южната част на анклава, съобщи Ройтерс, позовавайки се на здравните власти и на свързана с „Хамас" медия.

По информация на местните жители израелски танкове са напреднали в югоизточната част на Рафах и са приближили западния му квартал „Ибна", като продължават да действат в три източни негови предградия. Израелските сили „се опитват да се придвижат допълнително на запад, те са в покрайнините на „Ибна", който е гъстонаселен. Все още не са навлезли", заяви местен жител, помолил името му да не се разкрива. „Чуваме експлозии и виждаме как черен дим се издига от местата, където армията вече е навлязла", разказа той пред Ройтерс.

Още: ЦАХАЛ очаква дълга война в Ивицата Газа

Едновременните израелски атаки срещу северния и южния край на Газа този месец предизвикаха ново изселване на стотици хиляди палестинци, напускащи домовете си и отрязаха основните пътища за достъп за помощ, повишавайки риска от глад.

Предисторията

Израел започна атаката си срещу Газа след водена от „Хамас" атака на 7 октомври, при която екстремистите убиха 1200 души и отвлякоха повече от 250 заложници, според израелските данни. Днес Здравното министерство в Газа съобщи, че повече от 35 800 палестинци са загинали и 80 011 са били ранени при ответната военна офанзива на Израел срещу анклава от 7 октомври насам, съобщи БТА.

Израел казва, че не е останал с друг избор, освен да атакува Рафах, за да изкорени последните батальони бойци на „Хамас", за които смята, че се укриват в града. „Хамас" са в Рафах, „Хамас" държат нашите заложници в Рафах, затова и силите ни маневрират там. Ние правим това прецизно и целенасочено", заяви днес главният говорител на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. „Пазим цивилните в Рафах, за да не служат за жив щит на „Хамас", като ги насърчаваме временно да се евакуират. До момента сме елиминирали десетки терористи от „Хамас", разкрили сме десетки техни тунели и сме разрушили голямо количество инфраструктура", допълни той.

Още: Израел цензурира Асошиейтед прес - спря пряко излъчване от Газа

"Хамас" и ООП приветстваха решението на три европейски страни за признаване на палестинска държава Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци изчисли в понеделник, че повече от 800 хил. души са избягали от Рафах откакто израелските сили започнаха да поразяват цели в града въпреки международните призиви за сдържаност.

Наземна операция в Джабалия

Междувременно израелските сили са предприели наземна операция в град Джабалия в Газа, където са изравнили със земята няколко жилищни района и са нанесли удари по близкия град Бейт Ханун. Миналия месец Израел съобщи, че операциите в двата града са приключили, но сега заяви, че силите му трябва да се завърнат в тях, за да попречат на силите на „Хамас" да се прегрупират. Високопоставен служител по сигурността на „Хамас, Диа Алдин аш Шурафа, е убит при израелски удар, докато е обикалял жилищни квартали на град Газа, съобщи вътрешното министерство в управлявания от „Хамас" анклав.

Още: Мнение: Нахлуването в Рафах е в полза на Нетаняху, но не помага на Израел

Днес израелските въоръжени сили, цитирани от Асошиейтед прес, съобщиха, че са провели двудневна операция на Западния бряг, при която според палестинското Здравно министерство са загинали 12 палестинци и са ранени други 25. Напрежение се наблюдава и в Червено море, където днес ракета е паднала във водите край важния проток Баб ел Мандеб, но не е причинила щети. Държавната Национална новинарска агенция на Ливан съобщи, че при израелски удар с дрон в град Набатия в южната част на страната е загинал един човек, а трима ученици, преминаващи наблизо в автобус, са били ранени. По-късно Израел съобщи, че е ликвидирал командир на проиранската шиитска групировка „Хизбула", но не уточни ранга му.

„Хизбула" заяви, че в отговор е изстреляла "десетки ракети" по израелски цели в Северен Израел. От началото на войната в ивицата Газа има ежедневни военни сблъсъци между израелската армия и „Хизбула" и други групировки в граничната зона между Израел и Ливан. Има жертви и от двете страни. Размяната на огън причини сериозни разрушения в градове от двете страни на границата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Има ли Северна Корея план за война с военна помощ от Путин?

Евакуираха екипажа от пострадал от нападение на хутите кораб в Червено море

Южна Корея и САЩ планират да нападнат Северна Корея с ядрено оръжие: Внушение от Русия

Украинска кръв: 4,8 млн. снаряда от Ким Чен Ун за Владимир Путин

За Хадж: Саудитска Арабия очаква 2 млн. мюсюлмани

За да не свършва руското пушечно месо в Украйна: Челябинск пак обеща повече пари за нови войници

Преди визитата на Путин в Северна Корея: Спешен разговор между Южна Корея и САЩ

Хутите са ударили украински товарен кораб в Аденския залив

МААЕ: Иран продължава да увеличава ядрения си капацитет

Турция и САЩ подписаха договора: Анкара купува изтребители F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия