Сирия с най-много жертви от пехотни мини в света

2006
Сирия с най-много жертви от пехотни мини в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Миналата година Сирия изпревари Афганистан като страната с най-голям брой регистрирани жертви от противопехотни мини и невзривени боеприпаси от войната, съобщи в сряда мониторингова група, предава АФП.

От началото на изготвянето на годишните доклади през 1999 г. Сирия е регистрирала най-много жертви - 2729 души, които са били убити или ранени.

Колумбия е регистрирала най-много жертви от 2005 до 2007 г., а Афганистан е регистрирал най-много жертви оттогава до миналата година.

В световен мащаб през 2020 г. в доклада се посочва, че на 54 територии са регистрирани най-малко 7 073 жертви на мини и невзривени боеприпаси от войната, включително 2 492 смъртни случая.

Общият брой на жертвите е под пика от 9440, достигнат през 2016 г., но се е увеличил спрямо 5853 пз 2019 г.

"Това е резултат най-вече от засилените въоръжени конфликти и замърсяването със самоделно приготвени мини, заяви наблюдателят.

Броят остава далеч по-висок от най-ниското за всички времена ниво от 3 456 души, регистрирано през 2013 г.

Около 164 държави са обвързани със знаковия Договор за забрана на мините, сключен през 1997 г.

"Продължаващият голям брой жертви и разочароващо бавните резултати от разминирането подчертават сериозните и постоянни предизвикателства пред изпълнението на договора", каза Онитора Марион Лодо.

"Ако искаме да постигнем свят, свободен от мини, държавите трябва да удвоят усилията си за бързо изпълнение на задълженията си и за много по-ефективно разпределение на ресурсите между всички засегнати държави и територии."

Когато възрастта, бойният статус и полът на жертвите са известни, 80 % от жертвите са цивилни - от които половината са деца - докато мъжете съставляват 85 % от жертвите.

Нови мини в Мианмар

От средата на 2020 г. до октомври 2021 г. Мианмар е единствената държава, чиито държавни сили са използвали противопехотни мини, установи докладът.

Имаше индикации, че ново използване на противопехотни мини е имало по време на конфликта в Нагорни Карабах в края на 2020 г., но те не можеха да бъдат потвърдени.

В Сирия наблюдателят не можа да потвърди нова употреба на противопехотни мини от сирийските правителствени или руски сили, но въоръжените групировки "вероятно са продължили да използват самоделни противопехотни мини, както през предходните години", се казва в доклада.

Междувременно беше установено, че недържавни въоръжени групировки са използвали противопехотни мини в Афганистан, Колумбия, Индия, Мианмар, Нигерия и Пакистан, докато предполагаеми употреби в седем други държави не можаха да бъдат потвърдени.

"Продължаващата употреба на мини от недържавни въоръжени групи е особено тревожна и може да се направи повече, за да се попречи на всеки да използва тези оръжия", заяви Марк Хизней, редактор на политиката за забрана на монитора.

Разчистване и складови наличности

Миналата година бе съобщено, че близо 146 кв. км земя са разчистени от противопехотни мини, като са унищожени над 135 000 противопехотни мини.

Шри Ланка завърши унищожаването на запасите си през 2021 г. - 94-тата държава, която направи това.

Както и миналата година, наблюдателят идентифицира 12 държави, които все още произвеждат противопехотни мини: Китай, Куба, Индия, Иран, Мианмар, Северна Корея, Пакистан, Русия, Сингапур, Южна Корея, САЩ и Виетнам.

23-ият годишен доклад е изготвен от Landmine and Cluster Munition Monitor, изследователското и мониторингово звено на неправителствените организации Международната кампания за забрана на противопехотните мини и Cluster Munition Coalition.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com