Стотици заразени с коронавирус след религиозен ритуал в Индия

2686
Стотици заразени с коронавирус след религиозен ритуал в Индия
Снимка: Getty Images/Guliver

Стотици хора, които се тълпят по бреговете на индийската река Ганг, повечето без маски, за индуисткото поклонение Кумбха Мела, са дали положителна проба за коронавирус. Това съобщиха днес властите, цитирани от 24 часа.

Само за 48 часа зараза е установена у повече от 1000 поклонници в Харидвар, в северния щат Утаракханд, където тази година се провежда религиозното събитие. Индия преживява нова вълна на заразата с коронавирус. Експерти посочват като причина религиозните празници, политическите срещи и всички многолюдни обществени места.

В пандемията: Индийските милионери напускат родината си

Covid-19 ускорява бягството на индийските милионери от страната им в допълнение към вече установената тенденция да се бяга от държавния...

Днес правителството отложи изпитите в училищата за 15-18-годишните ученици, които трябваше да се проведат през май-юни. Поклонниците продължават да се събират масово за празненствата Кумбха Мела - Съборът на стомната, който е включен в списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. Заради пандемията тази година правителството ограничи събитието, за присъствие на което теоретично се изисква отрицателен тест за коронавирус.

Десетки милиони участват в това поклонение, което се провежда приблизително на всеки три години. Като място на събитието се редуват 4 града - Аллахабад, Харидвар, Нашик и Уджайн. Поклонниците се връщат във всеки от тях на всеки 12 години, с междинни събирания в Алахабад и Харидвар. Последният религиозен празник се проведе през 2019 г. в Аллахабад в южната част на Утар Прадеш. Пандемията не попречи на многолюдните събирания на поклонниците. В понеделник и вторник множеството беше изпълнило бреговете на реката в очакване да се потопи във водите на Ганг. За индусите това потапяне пречиства греховете им и ги доближава до спасението на душата. От общо 50 000 теста, направени в Харидвар, 408 са били положителни в понеделник и 594 вчера, обяви щатското правителство в Утаракханд.

В понеделник Индия стана втората най-силно засегната от коронавируса държава в света, изпреварвайки Бразилия. Азиатската държава с население от 1,3 милиарда през последните 24 часа е регистрирала още над 184 000 нови случаи - най-голям скок в рамките на денонощие от началото на пандемията, с които общият брой на случаите в страната достигна близо 13,9 милиона. Днес броят на починалите за денонощие надхвърли 1000, за пръв път от средата на октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Иран: Не сме използвали най-модерните ракети в атаката срещу Израел

Иран: Знаем къде са всички ядрени обекти на Израел, готови сме за удар

Антъни Блинкен отива в Китай: Кога и защо

Солена глоба за нерегламентирано отдаване под наем на жилища в Турция

Заради змия в купето: Влак-стрела закъсня в Япония

Летището в Дубай все още не работи нормално (ВИДЕА)

Индонезия издава предупреждение за цунами след изригването на вулкан (ВИДЕО)

САЩ одобряват израелска операция в Рафах, ако няма по-голям удар по Иран?

След наводненията в Дубай: Българи са блокирани на летището

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com